Pred skupštinsko zasjedanje, koje bi trebalo biti održano u ponedjeljak, danas su zasjedali članovi Kolegija Skupštine, te Zakonodavno-pravne i Komisije za borbu protiv korupcije.

Današnje sjednice skupštinskih komisija, protekle su u znaku prijedloga i sugestija za rješavanje aktuelnih problema. Komisije su uglavnom razmatrale izvještaje o radu za prošlu i programe rada za ovu godinu javnih zdravstvenih ustanova, dok je najzanimljiviji bio Kolegij Skupštine, u potpunosti posvećen dešavanjima na bihaćkom Univerzitetu. Svi su se složili da je stanje u ovoj instituciji veoma složeno i zabrinjavajuće, a zastupnici su ostali zapanjeni nakon što im je resorni ministar Adis Muharemović predočio nalaze Nadzorne komisije na Univerzitetu.

Ministar kaže da je pokušaj smjene rektora Mirsada Veladžića, samo paravan za sve uočene anomalije i probleme koji nisu samo suštinski i koji će se utvrđivati još najmanje godinu dana. Ističe da pojedini članovi Senata i dalje krše zakonske propise, oglušuju se o odluke Ministarstva obrazovanja, te uprkos upozorenjima zakazuju nove sjednice.

S druge strane, kako kaže, Ekonomski fakultet raspolaže sa samo dva redovna profesora, dok je pet doktora nauka ‘na čekanju’. U matičnim knjigama uočeni su slobodni prostori za eventualne naknadne upise, a istovremeno se uništavaju vrhunski studenti. Svi su se složili da je za pojedince Univerzitet postao, uslovno rečeno, ‘zlatna koka’, poligon političkih previranja , te porodičnih interesa uz djelovanje raznih lobija, dok sa fakulteta ‘bježe’ kako domaći tako i studenti iz susjednih država.

Iznesene su i informacije o plagijatima i za samo mjesec dana stečenim doktorskim zvanjima. Stoga je predloženo da se hitno održi tematska sjednica Skupštine o stanju na Univerzitetu, te donese izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju. Jedan od prijedloga je bio da se Senat raspusti, te uvede privremeno tijelo.

Zanimljiva je bila i sjednica Komisije za borbu protiv korupcije, na kojoj je razmatrano stanje u zdravstvenim ustanovama, sa akcentom na Kantonalnu bolnicu. Još jednom su pomenute usluge koje je moguće pružati pacijentima, ali zbog neažurnosti federalnog ministarstva, to nije provedivo. Govorilo se i o neusklađenosti cijena usluga u domovima zdravlja, nepostojanju sanitarne inspekcije, naplaćivanju mišljenja za upućivanje na banjsko liječenje, nedovoljnoj ljubaznosti medicinskih radnika prema običnim građanima, te prisustvu korupcije.

Sjednica je završena donošenjem zaključaka da sve zdravstvene ustanove moraju upoznati osiguranike sa njihovim pravima o davanju kritika, pohvala i sugestija. U cilju uređenja ove oblasti, smanjenja korupcije i kvalitetnije zdravstvene zaštite, inicirat će se razdvajanje privatne i javne prakse, a od resornog ministarstva tražiti unificiranje cijena medicinskih usluga.

Sjednice su danas održale i zakonodavno pravna te Komisija za zdravstvo i sigurnost.

KOMENTARI:
Loading...