Portal USN.ba, već punu godinu piše, transparentno, dokumentovano i studiozno o kriminalu, nepotizmu i mnogim drugim anomalijama na Univerzitetu u Bihaću.

Nakon preko 50 objavljenih članaka čija glavna tema je bila Univerzitet u Bihaću, potkrijepljenih dokumentima, nakon niza pritisaka aktera raznih afera na redakciju portala USN.ba, dosadašnja borba protiv vjetrenjača će po svim pokazateljima na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine USK uroditi plodom.

Redakcija portala USN.ba je bila uvjerena da svemu dođe kraj, te da će se borba protiv “kriminala bijele kragne” okončati rezultatom koji ide u prilog isključivo studentima i građanima Kantona, dokumenti koji su objavljeni, su medijskim tokovima došli do onih koji trebaju popravljati stanje, koje je na kraju krajeva narod izabrao.

Skupština Unsko-sanskog kantona će tako, nakon niza upita poslanika, niza zaključaka Komisija u Skupštini, održati svoju tematsku sjednicu na temu o Univerzitetu u Bihaću.

Članovima Kolegija Skupštine danas se obratio ministar obrazovanja, koji je Kolegij upoznao o problemima, te naglasio kako problem na Univerzitetu nije smjena rektora ili nešto što se dogodilo jučer, ovo su samo rezultati akumulacije niza anomalija koje su se dešavale godinama. Nikad Vlada niti Skupština nisu vršili nadzor nad Univerzitetom, ovo je prvi put.

Pojedini poslanici u Skupštini su u svojim diskusijama predlagali i privremene mjere u smislu prinudnih uprava u ovakvim situacijama.

Analizirajući ovaj problem, za portal USN.ba, je stručnjak koji je zatražio da ostane anoniman predložio moguće rješenje ovog problema, na način da se naprave izmjene zakona u dijelu imenovanja nastavno-naučnih vijeća. Da se u vijeća imenuju svi asistenti, kao i profesori, kako je to i bilo prije izmjena tog zakona prije 4-5 godina kaka je ovaj problem i nastao. Navodi da se po trenutnom zakonu, sa manjim broj članova nastavno-naučnog vijeća lako manipuliše. Svakako da prilikom ovakvih izmjena zakona, treba izvršiti novi izbor dekana svih organizacionih jedinica.

U sličnom smjeru je išla i diskusija članova Kolegija, koji su ovaj put odlučni da Univerzitetu vrate akademski kredibilitet kojeg je ova ustanova nekad imala. Pojedine diskusije su bile sa toliko oštrim mjerama, da se predlagalo i da se zabrani učešće u upravljačkim strukturama svima koji se trenutno nalaze u istim.

Tematska sjednica je zakazana 3. juna, a portal USN.ba će do dana održavanja ove sjednice svakodnevno podsjećati na anomalije na koje smo ukazivali u proteklih godinu dana.

KOMENTARI:
Loading...