Koalicija „Pod lupom“, organizovala je danas uličnu akciju tokom koje su građani informisani o tome kako da postanu posmatrači u predstojećoj predizbornoj kampanji, kao i na dan Lokalnih izbora u BiH, 2. oktobra.

Ova koalicija, koja okuplja nekoliko organizacija civilnog društva, zalaže se za poštene i fer izbore, te u svom radu promoviše građanski aktivizam kroz nestranačko nadgledanje izbora, s ciljem sprječavanja i otklanjanja nepravilnosti koje se mogu desiti prilikom izbonog procesa. Na dan izbora “Pod lupom” planira angažovati oko 3.000 građanskih, nestranačkih posmatrača na svakom drugom biračkom mjestu u zemlji, te putem uličnih akcija ponuditi mogućnost svim punoljetnim građanima Bosne i Hercegovine da se prijave za posmatranje izbora, informiraju o nepravilnostima u predizbornom periodu i tokom izbornog dana i načinima kako da ih prijave.

Tokom promotivne akcije, zainteresiranim građanima dijeljen je promotivni materijal.

Ove ulične akcije, koje su dio medijske kampanje Koalicije, održane su u 42 općine/grada na području cijele Bosne i Hercegovine, a rok za prijave posmatrača traje do 7. septembra pozivom na besplatni broj 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

Ulične akcije su dio projekta „Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima“, koji finansiraju Evropska unija i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, s ciljem doprinosa kvalitetnijem izbornom procesu u BiH u skladu sa međunarodnim standardima.

KOMENTARI:
Loading...