Protekla godina u Velikoj Kladuši obilježena je nezapamćenim suzbijanjem slobode mišljenja, govora i napada na slobodu medija, jer vladajuća oligarhija ne želi čuti nikakve kritike na brojne probleme i loše poteze koje čini.

Naime,  velik je broj onih građana Velike Kladuše koji su u 2017. godini zbog iznošenja svoga mišljenja ili istine o radu vladajućih, počašćeni prekršajnom prijavom, a sve na osnovu famozne tačke 35. člana 5 Odluke o izmjenama odluke o javnom redu i miru.

Međutim, biti javna osoba nije samo glamurozno i ugodno, već prije svega odgovorno, jer  javnost svakodnevno prati njihove korake, ponašanje i djelovanje u zajednici, a sloboda kritike daje građanima i medijima  mogućnost javnog nadzora nad radom javnih osoba općenito.

Političke ličnosti, javni službenici i druge javne osobe dobrovoljno su odlučile steći povjerenje javnosti i prihvatile da budu izložene  oku javnosti, stoga su predmet neposrednog javnog nadzora i potencijalno velike i značajne kritike u medijima zbog načina na koji su obavljali ili obavljaju svoje dužnosti.

Na taj način mediji doprinose transparentnosti i odgovornom obavljanja funkcija, te zaštiti slobode političke debate i javnog propitivanja tema od značaja za život građana Velike Kladuše, jer političke ličnosti ne trebaju uživati veću zaštitu javnog ugleda i drugih prava od ostalih pojedinaca, drugim riječima nisu i ne trebau biti nedodirljivi, zato iznosimo i dalje ćemo iznositi kritike kako bismo odbranili ugroženo javno dobro i moralne principe koji su, prema našem mišljenju narušeni.

Na inzistiranje vijećnice Refike Purić, Općinsko Vijeće Velika Kladuša donijelo je spornu odluku kojom se svaka kritika kvalificira kao uznemiravanje, a kritičar biva novčano kažnjen!

Očito da je u Velikoj Kladuši, prema mišljenju aktuelne većine čiji je dio i Purićka, isključivo prihvatljivo samoljublje, hvala i aplauzi, bez bilo kakve kritike i dovoljno je da se neka javna osoba osjeti ”uvrijeđenom” kada mediji iznesu notornu istinu i činjenice, pa da odmah uslijedi, spornom Odlukom propisana kazna.

Dakle, u Velikoj Kladuši nije bitno šta je istina, već je li nekoga ta istina uvrijedila, što je potpuno besmisleno i  vodi u totalitarizam u kojem caruje cenzura medija i proganjanje svake kritike.

Mi u SDP-u smatramo da javna kritika mora da bude argumentovana, otvorena i oštra, bez kalkulacija i ograničenja, ne štedeći nikoga.  Iznošenjem istine i kritike ne vrijeđamo ničiju ličnost, nego pokušavamo da ukažemo na greške koje prave javne osobe i službenici, kako bi ih ispravili.

Radi svega, ovim putem pozivamo sve građanke i građane Velike Kladuše da ukoliko budu dobili prekršajni nalog zbog iznošenje istine, svoga mišljenja ili informisanja javnosti o nepravilnostima koje čine javne osobe, da traže sudsko odlučivanje na izrečene kazne i tako brane i odbrane svoje neotuđivo pravo na vlastitio mišljenje i iznošenje istine, kao i pravo na traženje odgovora na brojna pitanja od javnih osoba koje troše javni novac i kroje sudbinu građana Velike Kladuše.

Predsjednik OO SDP BiH
Velika Kladuša

Adel Eskić

KOMENTARI:
Loading...