U organizaciji Udruženja Ključ budućnosti i Zov prirode, na platou pored rijeke Sanice u Biljanima održana je tradicionalna Pekmezijada.

Organizatori su bili ponosni su što je veliki broj građana, bez obzira na loše vremenske prilike, došao kako bi uživao u bogatstvu domaće zdrave hrane, prezentaciji ručnih radova kao i bogatom kulturno-zabavnom programu i lijepom druženju.

Pekmezijada u Sanici, godinama unazad, promoviše zdravu hranu, prirodne resurse, tradiciju i kulturu ključkog kraja. Isprva se zasnivala na načinima pripremanja zimnice od netretiranog voća i povrća i šumskih plodova sa padina Grmeča, da bi se vbremenom pretvorila u sajam na kojem se, već tradicionalno, pojavljuje sve veći broj izlagača.

I ove godine Pekmezijada je okupila veliki broj izlagača koji su gostima prezentirali širok asortiman džemova, salata, sokova i sirupa, sireva i drugih mliječnih proizvoda.

Za kvalitetne domaće proizvode ovog kraja čulo se daleko, tako da su domaći proizvodi saničke doline postali prepoznatljivi ne samo na području USK, nego i u cijeloj BIH.

KOMENTARI:
Loading...