Nakon što je prije desetak dana održan inicijalno-informativni sastanak o problemu pasa lutalica, u Ključu se u ponedjeljak i utorak održavala radionica pod nazivom “Zajedničko iznalaženje rješenja za humanu zajednicu – sagledavanje problema populacije pasa u općini Ključ ”. Organizatori radionice su Razvojni program ujedinjenih naroda UNDP-a i Međunarodni fond za dobrobit životinja IFAW.

U radnoj grupi radionica, pored predstavnika ovih međunarodnih organizacija prisustvovalo je i oko 25 učesnika iz različitih sektora lokalne zajednice općinske administracije, sektora obrazovanja, zdravstvenih ustanova, veterinarskih stanica, medija, javnih ustanova i preduzeća, policijske stanice te raznih drugih organizacija i udruženja, koji su zajedničkim radom pokušali iznaći najadekvatnije rješenje koje bi vodilo ka sigurnijem okruženju građana kao i boljem sistemu brige o psima lutalicama.

Radionici je prisustvovao i općinski načelnik Nedžad Zukanović koji je dao punu podršku ovom projektu te istakao da općina Ključ stoji na raspolaganju i da je spremna da se uključi svim svojim mehanizmima u rješavanje ovog problema. Obzirom da je problem pasa lutalica u ovoj općini identifikovan kao problem za sigurnost gradjana istaknuto je da ovim radionicama općina Ključ, pod pokroviteljstvom UNDP-a i IFAW , pokreće proces kroz koji će u narednom periodu razviti plan ili strategiju zbrinjavanja pasa lutalica. Međunarodni fond za dobrobit životinja spreman je za implementaciju ovog projekta uložiti inicijalna sredstva u iznosu od 40.000 dolara.

KOMENTARI:
Loading...