Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona ove sedmice je eskalirala. Desetine povrijeđenih i uhapšenih, deportacije, brutalno nasilje na ulicama su scene kojima svakodnevno svjedoče uplašeni stanovnici Bihaća i Velike Kladuše

Tim povodom u razgovoru za Klix.ba ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić kaže da trenutno na području USK boravi više od 6.000 migranata jer se ne poštuje dogovor s obzirom da je u ovom kantonu trebalo biti smješteno maksimalno 3.200 osoba.

Kao na krivce Kljajić prstom upire u Ministarstvo sigurnosti BiH i Ured za poslove sa strancima, ali i Željeznice Federacije BiH.

“Glavni problem, za nas, predstavljaju Željeznice FBiH koje nam svaku noć vozom šalju oko 150 migranata. Nažalost, mi nemamo kapaciteta ni prostora da te ljude smjestimo u prihvatne centre”, govori Kljajić.
Uništava se život građana

On ističe da je dodatni problem činjenica da prihvatnim centrima upravlja Ured za strance koji ne izvještavaju MUP USK o osbama koje vrše krivična djela i koja su sklona narušavanju javnog reda i mira.

“Razlog za posljednja dešavanja u Velikoj Kladuši je i nedostatak koordinacije. Da su nam na vrijeme prijavili te osobe mi bi poduzeli mjere i na vrijeme ih deportovali”, dodaje naš sagovornik.
Prvi čovjek MUP-a Unsko-sanskog kantona za Klix.ba ističe da oni nemaju finansijsku mogućnost svakodnevno vraćati migrante vozom odakle su došli.

“Jedan od razloga zašto nismo tražili prisustvo drugih policijskih agencija u USK je taj jer ne želimo da USK bude jedini migracioni centar. Želimo da se podjednako podijeli na prostoru cijele BiH. Danas imamo bojkot državnih institucija i svjesno uništavanja USK-a i života naših građana”, kazao je.
On napominje da je trenutna migrantska kriza izuzetno loša poruka za stanovnike ovog kantona.

“USK je jedan od najraseljenijih kantona i ako se ovako nastavi jedina poruka mladima će biti da bježe iz BiH”, kazao je.
Slijede represivnije mjere prema onima koji prave nerede

Kljajić otkriva da će policija u narednom periodu upotrijebiti represivnije mjere prema migrantima koji narušavaju red i mir kako bi se situacija stavila pod kontrolu.

U Unsko-sanskom kantonu djeluje ukupno 838 policajaca, a migranata je više od šest hiljada. Problem su i građani koji iznajmljuju privatni smještaj migrantima.

“Pored četiri migraciona centra mi imamo više od 300 objekata gdje oni borave. Možemo reći da imamo 300 migracionih centara u USK i policija sve to kontroliše”, govori Kljajić.
U ponedjeljak će MUP USK tražiti od svih policijskih agencija na nivou FBiH i BiH da izvrše kontrolu na svojim područjima i spriječe dolazak migrnata na područje USK.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...