Svi migranti koji se trenutno nalaze na području Unsko-sanskog kantona smješteni su u nekoliko prihvatnih centara i nema migranata koji borave na otvorenom, pod šatorima, rekao je za Faktor Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa USK.

Lokalne vlasti u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) posljednjih mjeseci su intenzivno radile na proširivanju smještajnih kapaciteta kako migranti, među kojima je i znatan broj žena i djece, ne bi dočekali zimu na otvorenom.

– Migranti su smješteni na tri lokacije: Bira u Bihaću, Sedra u Cazinu i Miral u Velikoj Kladuši. Nemamo informacija da su neki migranti smješteni vani, osim što se ponekad pojave neki od njih koji iz Sarajeva ili iz nekog drugog kraja pokušavaju ući u USK. Shodno odluci Vlade Kantona, smještajni kapaciteti su zatvoreni do marta za ovaj broj migranata koji su trenutno tu – kaže Kličić.

Do kraja ove sedmice bit će useljen i adaptirani Đački dom u Borićima, gdje će biti smješteno oko 430 osoba, uglavnom migrantskih porodica sa djecom. Objekat je u potpunosti adaptiran i prilagođen potrebama migranata, a rekonstrukciju Doma finansirao je IOM. Dodatnih stotinjak migranata privremeno će biti smješteno u kontejnerima.

– Što se tiče hrane, IOM je osigurao hranu do marta mjeseca, po tri obroka dnevno u sva tri prihvatna centra na prostoru USK. Poslije toga ćemo vidjeti šta dalje. Crveni Križ pomaže u higijeni, odjeći, obući, ćebadima, vrećama za spavanje… Uvijek nešto nedostaje, pa se nabavi u saradnji sa našim lokalnim donatorima i organizacijama – kaže Husein Kličić.

Na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi između 3.000 i 3.500 migranata i izbjeglica. Najveći broj, oko 2. 000 migranata i izbjeglica, nalazi se u prihvatnom centru Bira, gdje je smješteno i oko 80 porodica s djecom, odnosno oko 180 maloljetnika bez pratnje. Na lokalitetu nekadašnjeg hotela Sedra većinom su porodice s djecom, više od 400 osoba. U velikokladuškom Miralu je oko 750 ljudi, kojima su sada osigurani značajno humaniji životni uvjeti u odnosu na prijašnji kamp u naselju Trnovi. Određen broj migranata boravi i u privatnom smještaju.

– Kamp u Bihaću je popunjen u stopostotnom kapacitetu, međutim trudimo se da smjestimo sve migrante i izbjeglice, kojima je potreban smještaj. Nastojimo im svima obezbijediti barem pristojne životne uvjete, posebno kada su u pitanju najugroženije kategorije – porodice s djecom i maloljetnici bez pratnje – kaže za Fenu menadžer prihvatnog centra BIRA Mite Cilkovski.

Cilkovski je potvrdio i kako su brojne nevladine i humanitarne organizacije pomogle u prikupljanju novogodišnjih paketića za djecu iz migrantskih porodica.

– Prikupljene su brojne donacije i paketi. Obezbijeđena je odjeća, obuća, slatkiši i igrice, odnosno ono što najviše veseli sve mališane – dodao je Cilkovski.

KOMENTARI:
Loading...