Adis Hušidić, rođen u Velikoj Kladuši – Bosanskoj Krajini, zbog agresije na RBiH, nije imao sretno djetinjstvo nego strah i suze, izbjeglički kamp od Splita do Hamburga pa Franfurkta.

Sa porodicom je odselio u Ameriku 1997. godine, gdje je nastavio ljepši život, pogotovo kada je dospio do Chicago Firea, i ostao do 2011. Odatle je otišao u švedski Hammarby da bi se vratio u MLS u novembru 2013., gdje i danas igra za LA Galaxy iz Los Angelosa.

Adis, poznatiji pod nadimkom Baggio, zbog oca, koji ga je prvi tako zvao, po italijanskoj zvijezdi Robretu Baggiu, iza sebe ima nekoliko sjajnih sezona, gdje je standardni igrač. Igra više pozicija od defanzivne do ofanzivne veze i krila. Statističari su izračunali da kao takav na utakmici pretrči 12-14km, asistira i pogađa, odlučuje utakmice, a time je na meti i američke reprezentacije u fudbalu.

Hušidić kao najbolji vezni igrač MLS-a, ne razmišlja o američkoj reprezentaciji, nego se nada zvaničnom pozivu, selektora Baždarevića, za kojeg kaže:

“Ja sam rođen u Bosni i moje srce kuca za domovinu, čiji pasoš imam.  Selektor me zvao više puta i obećao mi poziv, ali to obećanje polahko blijedi, jer vrijeme brzo prolazi  i žalim što još nisam (za)igrao. Vjerujem da će selektor ispuniti obećanje, vrijeme je da zaigram za Bosnu…spreman sam! Pozivom i igrom u Reprezentaciji upotpunio bi sreću i ponos sebi i roditeljima, Krajišnicima u Krajini i dijaspori, a posebno Americi.”

Na kraju, Adis Hušidić, ponosito kakvi su inače krajišnici, poručujem: “poštujem selektora i njegove odluke, ali ako ne dobijem poziv za naredne utakmice, biće to poruka meni i Krajišnicima. Biće to tijeranje od državnog dresa i ako zaigram za Ameriku, niko nema pravo da mi zamjeri, jer ću biti primoran, teška srca…”

Na žalost Baždarević ga ipak nije pozvao s obzirom da su jučer objavljena imena pozvanih, među kojima nije njegovo.

Spisak igrača možete pogledati OVDJE.

KOMENTARI:
Loading...