U organizaciji Poljoprivrednog zavod i Ministarstva poljoprivrede USK, a na incijativu Udruženja proizvođača jagodičastog voća, danas je u Bihaću održan okrugli sto na temu „Kako zaustaviti masovno šušenje malina, i kako tom problemu stati na kraj“.

Svoje učešće na okruglom stolu uzeli su i  predstavnici federalne i kantonalne inspekcije te zastupnici u Federalnom parlamentu i Kantonalnoj skupštini.

Problem sušenja malina u Unsko-sanskom kantonu  pojavio se  2013-te godine u općinama Bužim i Bosanska Krupa, a zatim  su se proširilo na ostale općine. Prema riječima  Irfana Hadžića,  člana UO Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK, u posljednje vrijeme  problem sušenja  malina je uznapredovao tako da proizvođači trpe  velike štete.

Kako bi se ova problematika digla na viši nivo u  njeno riješavanje uključio se i Sead Jusić zastupnik u Predstavničkom domu F BiH. Jusić je uputio  incijativu prema Predstavničkom domu FBiH i Federalnom ministarstvu poljoprivrede u kojoj traži da Ministarstvo  kroz proces standardizacije i certifikacije  uvede reda u ovu proizvodnju.

Direktor Poljoprivrednog zavoda Edhem Hodžić smatra  da   je za riješavanje ovog problema Kantonu  što hitnije potrebna  stručna i financiska pomoć  sa viših nivoa vlasti.

Kako se čulo tokom današnje rasprave pored  lošeg sadnog materijala, teških zemljišta  i agrobakteriuma,  kao ključnih faktora  oboljenja malina  svoj doprinos  širenju i razvoju ove bolesti  dali su i  pojedini  proizvođači svojim neznanjem i nestručnošću.

KOMENTARI:
Loading...