Žiga Virck se bavi jednom od najveće teorije zavjera iz perioda Hladnog rata – da li je Jugoslavija imala svemirski program koji je Tito prodao Amerikancima, posle čega su Amerikanci uspjeli da slete na Mjesec?

U najavi filma navodi se da je Jugoslavija svoj program razvila na osnovu tajnih dnevnika uglednog slovenačkog naučnika i svemirskog pionira Hermana Potočnika, koji su navodno otkriveni 1947. godine, a svemirski program osnovan već naredne godine.

Prema tvrdnjama autora, SAD su krajem 1960. godine saznale za jugoslavenski svemirski program, a u martu 1961 Jugoslavija ga je prodala Amerikancima. U maju iste godine, dakle samo dva mjeseca poslije toga, tadašnji predsjednik John Kennedy najavio je odlazak na Mjesec. U trejleru se može čuti kako čovjek, koji je o svemu tome bio dobro obavješten, govori da je “falsifikovao skice i uljepšavao rezultate probnog lansiranja”.

Detalji priče, za koju NASA godinama tvrdi da nije istinita, jer nema dokaza, iznijeti su slijedećim redom.

Tito je 1961. godine prodao jugoslovenski svemirski program Amerikancima, koji je tajno razvijan u objektu “505”, podzemnom aerodromu Željava kod Bihaća, blizu granice Hrvatske i BiH.

Zahvaljujući ovom velikom “poklonu’, Amerikanci su poslali prvog čoveka na Mjesec, Jugoslavija je odmah nakon toga postala najprosperitetnija komunistička država, a Josip Broz Tito je postao pravi plejboj i jedan od najuglednijih svjetskih lidera. Najveća tajna hladnog rata između SSSR-a i SAD, decenijama je ostala skrivena u jednoj od onovremenih najtajanstvenijih vojnih baza.

Željava je, prema toj priči, bila najveći podzemni svemirski centar u Evropi, a tamo su se navodno čak i proizvodile rakete za SAD, dok su Tito i Jovanka, opet navodno, redovno posećivali središte NASA u Houstonu.

Bill Berry, historičar, već je jednom demantovao ovu priču, i rekao da, čak i da je istina da je Kennedy od Jugoslavije kupio svemirski program, Amerika nikada ne bi dozvolila da se sazna da im je u slijetanju na Mjesec pomogla tehnologija proizvedena van Amerike.

Za nešto više od mjesec dana film (inače prva HBO-ova produkcija u ovom delu Evrope) o jednoj od najluđih priča iz bivše Jugoslavije biće predstavljen svjetskoj javnosti, a trejler se završava riječima Richard Nixona: “Izbrisaćemo te jugoslovenske sinove s lica zemlje. Mislim to ozbiljno.”

KOMENTARI:
Loading...