3 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021

Jako mali broj prijava za korupciju u zdravstvu u USK- je li do doktora ili do pacijenata?

 

U posljednje tri godine Tužilaštvo USK zaprimilo je oko 40 prijava za različite koruptivne radnje u zdravstvu, podaci su to iz ove institucije.

Radi se uglavnom o podmićivanju, primanju dara i drugih oblika koristi i zloupotrebi položaja.

Prijave idu protiv rukovodilaca zdravstvenih ustanova ili institucija koje su u vezi sa njima ali i protiv zaposlenika tih ustanova…

Do sada su u devet predmeta donesene osuđujuće presude koje su pravosnažne za krivična djela davanje dara i drugih oblika koristi i jedan presuđeni predmet u kojem je optuženi pravosnažno osuđen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U toku je i suđenje u kojem je podignuta optužnica za krivično djelo “zloupotreba položaja u sticaju sa krivičnim djelom primanja dara i drugog oblika koristi”, kako je kazala između ostalog Senka Delić, stručni saradnik u Tužilaštvu USK.

Ono što predstavlja problem da se rijetko prijavljuju slučajevi korupcije u zdravstvu, što su također potvrdili u MUP-u USK-a, gdje nemaju zaprimljene prijave građana o ovakvim slučajevima, što takođe govori o jednoj veoma značajnoj pojavi koja ide u prilog porastu korupcije u društvu.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci