Jagode koje rastu na imanju Suada Mehinagića, smještenom u naselju Čaplje, neposredno pored mosta na rijeci Sani, ovih dana su, zbog svoje sočnosti i ukusa, pravi hit među Sanjanima.

Vlasnik šaljivo kaže kako će mu brojne mušterije, pored zrelih plodova, obrati i lišće na sadnicama koje je zasadio tek prije godinu dana. Na svom imanju primjenjuje američki princip i svako može sopstvenim rukama nabrati jagoda koliko mu treba.

Ovaj ratni vojni invalid, koji je sa nepunih 17 godina stupio u redove Armije RBiH, na površini od oko deset dunuma, sem zasada jagode, zasadio maline i bostan, te brojne povrtlarske kulture.

Mehinagić za RTV „Sanu“ kaže kako se nikada ranije nije bavio poljoprivrednom proizvodnjom, a kroz vlastiti primjer tvrdi kako to može biti veoma isplativa djelatnost. Zaposlen je kao kućni majstor u jednoj sanskoj školi, a u poljoprivrednoj proizvodnji sudjeluje cjelokupna porodica, Suadova supruga, otac, majka i djeca. Ističe kako vrijeme nakon posla provodi na svom poljoprivrednom imanju, a plodovi njegovog rada ovih dana mu donose solidne prihode.

Mehinagić kaže kako su mu prije dvije godine, kada je zasadio prve sadnice, poplava pričinila velike štete. One su sanirane uz pomoć lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija koje su realizirale brojne projekte pomoći poplavljenim poljoprivrednicima. Sem ekonomske koristi, ovaj vrijedni čovjek ističe kako je poljopirvreda posao koji oslobađa briga i psihičkih tegoba.

Primjer koji smo zabilježili u selu Čaplje, govori da poljoprivredna proizvodnja može biti veoma isplativa, a može biti i unosna dodatna djelatnost. Plodna krajiška zemlja uvijek će dati plodove, ali je za sve potreban predan i iskren rad, te posvećenost poslu.

KOMENTARI:
Loading...