Za mještane Biljana, Sanice i okolnih mjesta u dolini rijeke Sane u općini Ključ danas je bio poseban dan.

Prije 22 godine prestali su zločini i teror koji su više od tri godine provodile srpske snage u ovom području, nakon što su u okviru najveće vojne operacije Armije RBiH “Sana 95” jedinice 5. korpusa oslobodile ovo područje. Dan ranije u okviru ove akcije oslobođen je grad Ključ.

Borci 5. korpusa ubrzo potom bili su izloženi kontraofanzivi neprijatelja, koju su uspjeli odbiti, a potom, uz podršku jedinica iz drugih korpusa ARBiH, koje su u međuvremenu pristigle, krenuli su u oslobodilački pohod i ubrzo ušli u Sanski Most.

Radost mještana saničke doline svojom je posjetom danas upotpunio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Za njega je također akcija “Sana 95” bila presudni događaj u odbrani BiH koji je spasio Krajišnike, ali i bitno utjecao na konačan ishod rata u BiH.

Izetbegović je ovom prilikom podsjetio kako je, nažalost, ulaskom 5. korpusa ARBiH otkrivena i strašna istina o genocidu nad Bošnjacima u Biljanima, ali i drugim krajiškim mjestima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Pronađene su brojne masovne grobnice, a osim Bošnjaka u ovim su krajevima od srpske ruke stradali i Hrvati.

Naglasio je Izetbegović kako se tih dana na ovom prostoru pokazalo da je ARBiH za samo tri godine od golorukuih i nenaoružanih mladića izrasla u snažnu, organizovanu i jedinstvenu vojnu silu pod komandom Predsjedništva BiH i Generalštaba.

Sud BiH je za zločine u Biljanima do sada procesuirao jedino Marka Samardžiju koji je osuđen na 26 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, a presudom su potvrđeni navodi iz optužnice o masovnim zločinima protiv bošnjačkih civila. U Ključu je ubijeno više od 700 ljudi. U optužnici protiv Radovana Karadžića, Tužilaštvo haškog Tribunala je ove zločine kvalificiralo kao genocid.

Pri obilasku mezarja u Biljanima Izetbegović je obećao pomoć u podizanju muzeja koji će svjedočiti o stradanju ljudi iz ovog područja.

Spomen-obilježje u centru grada danas su dobili i stradali borci Ključa, a brojne delegacije danas su tu položile cvijeće, kao i na Gradsko šehidsko mezarje koje je Izetbegović također obišao. Na ovom mezarju je zajednički odana počast svim braniocima BiH.

KOMENTARI:
Loading...