Istinu o ubistvu svećenika Maksimilijana otkrila masovna grobnica Golubnjača kod Drvara

Banjalučki biskup Franjo Komarica posjetio je danas identifikacioni centar Šejkovača kod Sanskog Mosta, gdje se vrši antropološka obrada i identifikacija žrtava koje su ekshumirane iz masovnih i pojedinačnih grobnica s područja sjeverozapadne Bosne. U ovaj centar su još prije deset godina dopremljeni ostaci žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice Golubnjača, kod mjesta Trubar u blizini Drvara.

Ustanovljeno je kako jedan broj skeletnih ostataka potiče iz Drugog svjetskog rata te da bi se moglo raditi o katoličkom svećeniku iz Drvara, Maksimilijanu Valdemaru Nestoru te još nekolicini katoličkih hodočasnika. Za njih se pouzdano zna da su likvidirani krajem mjeseca jula 1941. godine, kada su od strane partizanskih ustanika odvedeni iz vlaka kojim su se kući vraćali iz Knina, gdje su prisustvovali misnom slavlju. Maksimilijan Valdemar Nestor je prvi svećenik koji je ubijen na području bivše Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata.

Dugi niz desetlijeća sudbina posmrtnih ostataka svećenika i njegovih župljana bila je obavijena velom tajne. Prije točno deset godina iz jame Golubnjača, ekshumirani su ostaci žrtava, Bošnjaka koji su ubijeni u srpskom logoru Kamenica, a među njihovim posmrtnim ostacima otkriveni su i spomenuti skeletni ostaci iz perioda Drugog svjetskog rata. S velikom sigurnošću se pretpostavlja kako su detalji tragične sudbine drvarskog svećenika i njegovih župljana konačno razriješeni.

„Mislim da samo na dobrom tragu da se ustvrdi konačna istina o stradanju nedužnih hodočasnika koji su ubijeni ni krivi ni dužni, i bačeni u jednu prirodnu jamu. Došlo je vrijeme da se njihovi posmrtni ostaci sahrane kako treba.“, rekao je biskup Komarica.

Veliku zaslugu u konačnom razotkrivanju misterije nestalog svećenika pripada i Jasminu Odobašiću, koji je prije deset godina rukovodio ekshumacijama pronađenih tijela iz jame Golubnjača. Prema riječima kantonalnog tužioca USK-a Jasmina Mesića, slučaj ubistva svećenika iz Drvara i njegovih župljana je u domenu istrage koju vodi državno tužilaštvo.

„Pregledom ličnih stvari koje smo pronašli uz žrtve koje su pronađene u jami Golubnjača, ustanovili smo kako je bilo sakralnih predmeta te ličnih stvari koje su vjerojatno pripadale vjernicima. Pokušat ćemo da u narednom periodu dođemo do DNK uzoraka srodnika kako bismo ustanovili identitet svećenika Nestora i drugih žrtava.“, rekao je Mesić. On je dodao kako u ovom slučaju još uvijek ne postoje uporedni DNK pokazatelji kojima bi se mogla pouzdano izvršiti identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka iz Drugog svjetskog rata.

Zanimljivo je kako su u jami Golubnjača pronađene i naočale za koje se pretpostavlja da su pripadale svećeniku Nestoru, kao i ključ župne crkve u Drvaru. Ustanovljeno je kako se radi o istim naočalama koje svećenik nosi na jednoj od svojih fotografija. Svećenik Nestor je po narodnosti bio Nijemac čiji su se roditelji, za vrijeme vladavine Austrougarske Monarhije, doselili u Bosnu i Hercegovinu. Školovao se za svećenika i to zanimanje izabrao za svoj životni poziv, a pored Drvara službovao je i u samostanu Trapisti kod Banjaluke. Ubijen je u 54. godini života. Prilikom današnje posjete, biskup Komarica je odao dužnu počast svim žrtvama čija se tijela nalaze u identifikacionom centru Šejkovača.

Ovih dana u spomenuti centar dopremljeno je 430 tijela koja su u proteklom periodu ekshumirana iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora i u toku je njihova antropološka obrada.