Danas je punih deset dana od kako je iz kantonalne bolnice „dr. Irfan Ljubijankić“ pod još uvijek nejasnim okolnostima nestao bužimski Gazija Kemal Velić.

I danas je situacija skoro ista kao prije deset dana, a našeg sugrađanina nema kao da je nestao sa lica zemlje. Kako su porodica i prijatelji Kemala Keme Velića na izmaku snaga tokom desetodnevne potrage obratili su se za pomoć bivšim saborcima. Koordinacija boračkih udruženja sa područja općine Bužim je već održala nekoliko radnih sastanaka povodom nestanka njihovog saborca, a danas su bili u prilici da čuju istinu od njegovog brata koji je tog 13.03.2016.godine bio sa Kemalom.

Vidno uzbuđen i razočaran sistemom koji je trebao i morao funkcionisati u ovom slučaju,  Smajo Velić je detaljno ispračao šta se dešavalo, od dolaska u Dom zdravlja Bužim do 23,00 sata naveče istog dana u kantonalnoj bolnici kada je posljednji put vidio brata.

-„Moram kazati da su nas u Domu zdravlja Bužim korektno primili i dežurna doktorica zbog težine zdravstvenog stanja mog brata uputila nas u kantonalnu bolnicu. Ambulantnih kola nije bilo na raspolaganju u Domu zdravlja i doktorica je zboh hitnosti predložila da ako smo u mogućnosti istog što prije odvezemo u bolnicu. Svojim vozilom sam otišao za Bihać, došli smo na hitnu gdje su ga primili.

Jedan od tehničara na hitnoj je bio drzak i prigovorio je o načinu slanja hitnih slučajeva iz Bužima riječima- „Date dole dr. Husiću dvadeset maraka i on sve šalje za Bihać da se mi ovdje sa njima bočimo…“ Srećom reagirala je neka žena i rekla mu da tako ne treba razgovarati sa pratnjom pacijenta i on je ušao unutra. Ja sam čekao dok mu nisu dali kisik i nakon toga je trebao biti smješten na odjel. Pitao sam kao brat, gdje će ga smjestiti i opet sam dobio odgovor ako ga ne nađeš na internom biće na grudnom. Pozvali su jednog nosača, kako zovu radnike koji razvoze pacijente po odjelima, i on je preuzeo Kemu. Naravno, ponudio sam svoju pomoć u prevozu i smještaju ali su me odbili i rekli da je to njihova briga. Odvezli su ga i zadnji put sam ga vidio oko 23,00 sata uveče.

Otišao sam kući i ponovo došao u bolnicu slijedećeg dana oko deset sati ujutro. Začudo, niko nije znao gdje se Kemal nalazi, gdje je smješten, ko ga je primio??? Svi su zaboravili ono što se desilo samo desetak sati prije. Obišao sam sve odjele, pa i grudni gdje su mi rekli da je trebao biti, ali nije bilo nikakvih tragova niti u protokolu prijema, niti bilo kakvih fizičkih tragova da je on tamo stvarno i bio. Na kraju potrage slučajno sam vidio dr. Pajalića koji mi je potvrdio da je Kemala vidio u hodniku prijemne ambulante oko 24,00 sata sa jednim od nosača. Od tog momenta Kemi se gubi svakiu trag, a ne od pola sedam kako su čak i iz policije izvještavali. Nakon dva tri dana bezuspješnog traganja ponovo smo završili na grudnom odjelu gdje su začudo imali upisanog Kemala u protokol pacijenata pod napomenom da je odbio liječenje i sve to lično potpisao.

Prvog dana na grudnom (ponedeljak) svi su tvrdili gledajući u protokol da pacijent Kemal Velić nikada nije primljen, a već u srijedu nova priča. Kako sam u međuvremenu obavijestio policiju o nestanku brata, ponovno sam otišao u MUP i prijavio da se u protokolu na grudnom odjelu pojavio navodni potpis Kemala o odbijanju liječenja. Inspektor MUP-a je bio na odjelu, dao sam pasoš i ličnu od Keme da se utvrdi autentičnost potpisa ali nemam drugih informacija šta je do sada urađeno. Od ponedeljka tragamo po Bihaću i drugim gradovima kantona, nemamo podrške zvaničnih institucija koje po svemu sudeći nešto žele zataškati. Mi samo želimo znati istinu i pronaći našeg Kemu..“ – ispričao je na početku sastanka Smajo Velić.

Nakon dobivenih informacija članovi koordinacije boračkih udruženja su odmah zakazali hitan sastanak sutra u Policijskoj stanici Bužim, te sa ministrom i komesarom policije USK-a kako bi se organizirala veća i sinhronizirana akcija potrage za našim sugrađaninom. Pored ovih aktivnosti koordinacija boračkih udruženja se stavila na raspolaganje porodici Kemala Velića za bilo kakvu drugu vrstu  pomoći.

Kako je za sutra zakazan sastanak sa zvaničnim institucijama vjerujemo da će doći i do konretnih pomaka u organiziranju zvanične potrage i konačnog rješenja nestanka Kemala Velića. Čudna je situacija da se zvaničnici iz kantonalne bolnice još uvijek nisu oglasili u javnosti po ovom pitanju, da kolaju razne dizinformacije, da institucije nisu odgovorile na ovaj zadatak i da se jednostavno nešto želi prešutati.  Čudna je situacija da je nestao Kemal Velić iz bolnice kasno u nedelju naveče ( između 23,00 sata (nedelja)  i 10,00 sati (ponedeljak), a da sam nije bio u stanju preći nekoliko koraka samostalno. Čudno je da ni kantonalna televizija već nekoliko dana nemože dobiti zvanični stav i informaciju iz kantonalne bolnice??? Boračka udruženja ne žele biti pasivna, žele pomoći u pronalasku svog saborca ali uz koordinaciju svih onih instituacija kojima je to posao i osnovna zadaća. Boračka udruženja ne žele nikog optuživati, ali žele jasno i javno kazati kako je nešto u sistemu zakazalo i da istraga o cijelom slučaju mora biti hitna, javna i transparentna.

KOMENTARI:
Loading...