ISPRAVLJA SE NEPRAVDA: Od ponedjeljka isplata obespravljenih radnika

Iz Vlade USK optimistična vijest za  bivše  radnike  iz  firmi  u kojima je proveden stečaj. Naime, premijer USK Husein Rošić tvrdi da je putem  Federalnog zavoda za zapošljavanje osigurano 500.000 maraka, te da bi u ponedeljak trebala početi isplata naknada.

Nakon nedavno održanog sastanka  sa radnicima  nekadašnjih privrednih subjekata koji su otišli u stečaj Kombiteksa, Polietilenke, Amrateksa, Drvne industrije Sanica, ŠIP Una, tvornice kartona i i ambalaže Cazin, Noviteta  i drugih, premijer USK  Husein Rošić  kaže da je napravljen  značajan iskorak u rješavanju   nastavka ispata  naknada  ovim radnicima.

Podsjetimo   Vlada je  prošle godine isplatila 6 naknada, a  nastavak  isplate  bio je stopiran nakon što je Federalna Vlada  prvobitno planirana sredstva za ove namjene usmjerila u projekte zapošljavanja.  Radilo  se o 1,6 miliona maraka neophodnih da se naknade za 490 radnika izmire.  U pregovorima sa Federalnim zavodom za zapošljavanje  dio  duga uskoro će biti saniran.

Premijer kaže da će  se donošenje rebalansa, u kojem će se planirati  200.000 za ove namjene ubrzati, te da bi on do kraja meseca trebao biti u proceduri.

Plan nam je  da zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje  u idućoj godini finaliziramo  ove  aktivnosti  i isplatimo sve zaostale naknade kako bi se konačno ispravila nepravda prema ovim obespravljenim  radnicima, kazao je premijer Rošić.