Spletom okolnosti redakcija krajinausrcu došla je u kontakt sa djevojkom iz Bihaća pod imenom Jasmina (1986), potpuni identitet poznat redakciji koja je u vezi sa djevojkom E. (1988) (na vlastitu molbu zahtijevala da se ne otrkiva identiet).

Nakon molbe Jasmina je pristala da nam ispriča kako je to biti lezbijka u Bihaću, odnosno u Bosni i Hercegovni čija je LGBT zajednica po pravima jedna od najugroženijih u Evropi.

Kako si upoznala svoju partnericu E. ?

To je bilo sasvim slučajno na jednoj kućnoj pijanki. Do tada se nismo ni znale, ali nekako smo postajale poslije toga sve bliže i jednostavno shvatile smo da je to to (smijeh).

Koliko dugo ste u vezi?

Ubrzo će biti pune tri godine.

Kako je biti u vezi sa djevojkom ovdje kod nas u Bihaću?

Nikako. Samo jedna nama jako bliska prijateljica zna za našu vezu, ostalim se ne usuđujemo dati nikakvog povoda da smo u vezi.

Da li ste razmišljali o tome da jednog dana priznate roditeljima i okolini?

Ja sam apsolutno sigurna da to neću, odnosno da to ne smijem uraditi nikada, mada je moja partnerica razmišljala više puta da prizna svojim roditeljima, međutim uvijek je odustajala uglavnom na moj nagovor.

Da li sebe i svoju partnericu vidite u budućnosti u Bihaću?

Teško je o tome govoriti posebno iz ove perspektive jer smo i ja i ona nezaposlene, ali svakako da bi voljela nastaviti život negdje drugdje. Jer vidite, LGBT zajednica kod nas nema gotovo nikakva prava i teško je očekivati pomak bar u narednih deset godina.

Da li poznajete još ovakvih slučajeva u Bihaću?

Ne.

Kada izađete u grad da li na bilo koji način dajete doznanja drugima da ste u vezi?

Ne, to je samo nekad, ali samo kad smo sigurne da nas niko ne vidi. A što se tiče izlazaka sa društvom tu gotovo nikada ne dajemo povoda da se u nas sumnja.

Kada bi se održala parada LGBT zajednice u Bosni i Hercegovini, dali bi ste učestovali?

(Smijeh). Kakva LGBT parada, da me ubiju.

Postoji li neki kafić ili mjesto gdje se osobe kao vas dvije okupljaju i razmjenjuju svoja mišljenja?

U Bihaću koliko ja znam nema.

Na kraju šta bi poručila ljudima oko tebe i kao ti?

Keep calm and make love!

KOMENTARI:
Loading...