Prije svega želimo da se zahvalimo na odvojenom vremenu i povjerenju ukazanom našem portalu. Načelnik Općine Cazin mr. Nermin Ogrešević je po mnogima osoba koja je svjetlo na kraju tunela u kojem se nalazimo. Od 2004. godine obnaša funkciju načenika Općine Cazin, dijela BiH koji je poznat po političkim prevratima, međutim načelnik Ogrešević je konstanta. Recite nam načelniče koji je recept za čovjeka koji je „po mjeri“ Krajišnicima?

– To u svakom slučaju nije nikakav ekskluzivan recept niti neka tajna formula. Zna se da kod naroda, a kod Krajišnika možda posebno, najveću vrijednost ima riječ koju prate djela. Treći mandat ili ono što nazivate konstantom, sigurno nije produkt nekog marketinga ili propagande, već  istinskog rada i truda cijelog jednog tima ljudi koji su odlučni pokazati da se i u najtežim uvjetima, iskrenim i poštenim radom, mogu postići dobri rezultati. To je ta mjera koja, siguran sam, treba i Krajini i ostatku Bosne i Hercegovine.

Općina Cazin je postala prepoznatljiva širom Bosne i Hercegovine, vidljiv je napredak. Šta se to konkretno uradilo na poboljšanju životnog standarda u Cazinu, koja je razlika između Cazina danas i onog prije 10 godina?

– Razlika je vidljiva u svakom pogledu. Krenuli smo od temelja i sada smo u fazi realnih pretpostavki za stvarni ekonomski i privredni razvoj, što je naš krajnji cilj. Od početka radimo uz moto da životni uvjeti na području cijele općine Cazin budu izjednačeni i da se sva naša naselja ravnomjerno razvijaju, da se svakom građaninu obezbjede uvjeti za kvalitetan život, razvoj malih i srednjih preduzeća. Tako smo počeli od one temeljne infrastrukture poput puteva, vodovoda, elektro- mreže, društvenih objekata, škola, a nastavili do uređenja središta općine, razvoja poslovnih zona i velikih infrastrukturnih projekata kao što je izgradnja centralnog kanalizacijskog sistema i sl. Cazin je danas jedna otvorena i dinamična sredina aktivnih građana i to je velika promjena.

Moglo bi se reći da ste Vi političar i koji uživa najveću podršku na Unsko-sanskom kantonu, s obzirom da ste na listi za Skupštinu Unsko-sanskog kantona imali uvjerljivo najviše glasova upoređujući sve političke stranke i njihove kandidate na listama. Niste postigli cilj i postali premijer, ali učestvujete u vlasti. Šta je to i na čemu će raditi A SDA u ovom mandatu, mandatu u kojem direktno upravlja sa 5 resora?

– Više puta smo to ponovili u našim zvaničnim stranačkim stavovima i tokom posljednje kampanje i nakon nje, ali nije zgoreg još jednom ponoviti. Isticanje moga imena za premijera USK bila je izborna ponuda građanima uz uvjet da na isti način bude prepoznata i moja politička opcija tj. da A SDA ostvari sigurnu većinu u Skupštini USK. To se nije dogodilo i mi to ne smatramo promašenim ciljem već voljom građana koji najbolje znaju šta žele. S obzirom da smo ipak, druga najjača politička stranka u Skupštini USK formiranje vlasti i nije bilo moguće bez uvažavanja te činjenice. A SDA će u ovom mandatu, u resorima koje vode naši kadrovi, sigurno podići standarde rada čiji je imperativ pozitivan rezultat i značajno poboljšanje u svakoj od oblasti koju vodimo. Nećemo odustati od naših temeljnih principa, kao ni odlučnih namjera da pokažemo da Unsko- sanski kanton može bolje.

Kao predsjednika stranke moramo pitati, kakvi su ciljevi A SDA, svjedoci smo da je prije nekoliko dana održana osnivačka skupština u Bos. Novom. Odnosi se na špekulacije, čaršijske, o ujedinjenju A SDA i SDA?

– Ciljevi A SDA su transparentni i mi ih ponavljamo u svakoj prilici. Stranka smo koja se razvija u kontinuitetu i iz temelja odnosno iz samog naroda. Lično sam mišljenja da je to jedini ispravan put. A SDA nije nastala u nekom centru političke moći, niti kao projekat kratkoročnog daha već upravo obrnuto. Ona je ponikla u samom narodu i tako se i razvija, u narodu pronalazi svu snagu za svoj dalji rast i razvoj. Mi nemamo svoje medije, svoju propagandnu mašineriju, popularna imena i sl. Promoviramo se isključivo radnim rezultatima i naš uspjeh je upravo zbog toga tih, ali apsolutno siguran i vidljiv. Stoga uopće ne čudi što A SDA s vremenom postaje sve prepoznatljivija i osnivačka skupština u Bosanskom Novom sigurno je samo jedan u nizu sličnih događaja koji će uslijediti. S obzirom da smo drugačiji od svih političkih opcija koje se trenutno nude u BiH, zasada nemamo ni potrebu spajanja ili ujedinjavanja s bilo kim. Vjerujemo u temeljne promjene društva i na njima radimo i siguran sam da ćemo, uz Božiju pomoć, uspjeti na tom putu. Na kraju krajeva, svaki korak učinjen na putu dobra ima svoju vrijednost i ne može nikako biti uzaludan.

Svi se pitaju, vjerovatno je i rano postavljati pitanje o narednim lokalnim izborima. Nermin Ogrešević, prvo da razjasnimo našim čitateljima i građanima, da li može biti kandidat za načelnika Općine Cazin i ukoliko može da li će biti?

– Izborni zakon kaže da može, a da li će biti ovisi o budućnosti koja tek treba doći. Nikada nisam kovao neke osobne planove. Prije svega, jer vjerujem u Boga i Božije određenje i u skladu s time činim ono što je u mojoj moći, a krajnji ishod je ono što nam je propisano. S druge strane, nemam baš ni vremena razmišljati o takvim detaljima jer je svaki dan novi izazov i postavlja nove zadatke, a moj radni dan je uistinu ispunjen. I zadovoljan sam što je tako jer bez rada nema ni rezultata, a kada dođu rezultati tada ću razmišljati o njima i daljim koracima.

KOMENTARI:
Loading...