34.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 30 Jula, 2021

Informacije iz Službe za poslove sa strancima: Od 24 hiljade registriranih migranata, 23 hiljade traži azil!

- Oglas-

USKinfo.ba je zahvaljujući kolegama sa televizije NOVA BH došao u posjed informacija koje je dala Služba za poslove sa strancima, a koji se tiču broja migranata koje je registrirala Služba, kao i broj podnesenih zahtjeva za azil, te pokazatelje iz kojih država dolazi najviše migranata.

1. Koliko je migranata od početka godine do danas registrovano u Službi za poslove sa strancima (zbirno u svim Vašim terenskim uredima)?
Od početka 2019. godine pa do 15.10.2019. godine, Služba za poslove sa strancima je registrovala ukupno 24.239 migranata.

2. Koliko migranata je podnijelo I koliko njih je dobilo Azil odnosno dozvolu za boravak u BiH?
Od ukupnog broja registrovanih migranata, namjeru za azil je izrazilo 23.122. Služba za poslove sa strancima nije nadležna za postupak odobravanja azila, te ne raspolaže podacima o broju podnijetih i odobrenih zahtjeva za azil. Za navedene informacije možete se obratiti nadležnom organu Ministarstvu bezbjednosti-Sektor za azil.

3. Migranata, iz kojih zemalja, je najviše dobilo dozvola za boravak u BiH?
Među registrovanim migrantima najviše je državljana Pakistana 9.226, zatim Afganistana 2.853 i Bangladeša 2.054. Postupak registracije migranata se odnosi na uzimanje biometrijskih podataka, te izdavanje potvrde o izraženoj namjeri za azil koja važi 14 dana. U tom roku, migranti se mogu obratiti Ministarstvu bezbjednosti-Sektoru za azil kako bi zvanično podnijeli zahtjev za azil u BiH.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci