Kako nakon završenog fakulteta i stjecanja zvanja profesora bosanskog jezika i književnosti Inesa Balić nije mogla naći posao, ozbiljno se posvetila svom hobiju – slikanju. Ova 25-godišnja Bišćanka kaže da je umjetnost oduvijek voljela, a svoj talent je dograđivala u gimnaziji i Srednjoj umjetničkoj školi.

Priča za sebe

– Svaka slika je priča za sebe, o ljudima i mjestima. Svi ti dijelovi se na kraju sklope u jednu cjelinu. Slikarstvo je za mene jedna vrsta dnevnika u kojem svako može pronaći nešto za sebe – kazala nam je Balić, koju inspirira rodni grad.

inesa-balic2

Balić: Akvarel najveći izazov

Uzore mijenja iz godine u godinu, a uglavnom je riječ o slikarima hiperrealizma. Grafitne olovke i ugalj su neke od tehnika kojima se najviše služi prilikom slikanja. Radove prodaje, ali od njih se, kaže, ne može mnogo zaraditi.

nagradjeni-crtez

Nagrađeni crtež

– Volim igru svjetla u crno-bijelom. Uvijek me iznova oduševi neka crno-bijela fotografija i inspirira za novi crtež. Malo rjeđe radim ulje na platnu jer iziskuje puno više vremena i pripreme. Najbolje se osjećam kada radim portrete, fasciniraju me, kao da kroz njih upoznam osobu koju slikam. U posljednje vrijeme istražujem pejzaže, vedute… – kazala je Balić.

Više izložbi 

Trenutno joj je najveći izazov akvarel, u koji kaže da je zaljubljena već nekoliko mjeseci. Ova mlada umjetnica do sada je učestvovala na više izložbi, svake godine redovno izlaže radove s umjetničkom školom, Udruženjem likovnih umjetnika Bihać (ULUB) te likovnom kolonijom za djecu Centra ”Duga”.

Zapaženi rezultati

Nedavno je na evropskom takmičenju “European Art Awards” među mladim umjetnicima iz osam evropskih država osvojila drugo mjesto.

– Kao nagradu dobila sam kvalitetan i dosta skup set uljanih boja koji je neophodan svakom slikaru. Što se tiče planova, ima ih, a velika želja mi je imati slikarski atelje – rekla je Balić.

 

KOMENTARI:
Loading...