Dželila Porić je svestrana i talentirana 21-godišnjakinja iz Bužima. Ova studentica Više zdravstvene škole u Bihaću ne samo da je talentirana za pisanje, već je prava umjetnička duša.

Sa 14 godina počela je pisati poeziju i prozu, a već sa 15 je završila prvi roman koji nije objavila jer je, kako sama kaže, bila premlada.

– „Prvi roman koji sam napisala, s nekih 15 godina, bio je poluautobiografsko djelo zvano Drugo lice ljubavi. Radilo se o djevojci koja boluje od leukemije i zaljubljuje se u lika druge vjeroispovjesti, bivšeg igrača FC ‘Bayern’, koji drži firme širom Njemačke. Jedna od njegovih bivših djevojaka laže trudnoću do perioda u kojem neće moći biti primorana na abortus, i takve i slične nedaće ih prate kroz čitav zaplet. Sukobi između roditelja obje strane, nepodržavanje veze, podmetanje ubistva… Na kraju, kada priča doživi rasplet, njegova majka ima i posljednju želju: da nikad ne oženi muslimanku. Tako on između dvije vatre odlučuje prekinuti agoniju – skokom s mosta kako bi umro prije njih dvije“, otkrila je Dželila u razgovoru za Cazin.NET.

Najviše piše o ljubavi jer je, kako sama ističe, puna ljubavi. Tokom posljednjih osam godina napisala je dosta eseja, romana, priča i nekoliko zbirki poezije. Voli i da piše o političkom stanju jer uživa u ‘buđenju’ ljudi koji ne znaju za svoja prava, i koja za sada postoje samo na papirima.

Nedavno je izdana zbirka mladih pisaca na prostoru BiH pod nazivom Buđenja u koju je svrstano i nekoliko njenih pjesama. Trenutno radi na samostalnoj zbirci pjesama i romanu koje planira izdati početkom iduće godine. Pitali smo ju i za najveću inspiraciju u njenom pisanju:

– „Najveća inspiracija mi je Kreator univerzuma koji sve stvara iz ljubavi. A i vjerujem da ono što daš tvoje. Zato uzmite ovu ljubav“, istakla je za Cazin.NET.

Dželila je bila i jedan od organizatora Formule 1 na popularnoj „Krajiškoj zmiji“. Piše tekstove mnogim estradnim umjetnicima, muzičarima Balkandisk produkcije na čijem je bila čelu, među kojima je izdvojila Kemala Malovčića i Rifata Tepića. Međutim, radila je i hip-hop muziku, pravila beatove, od kojih je jedan koristio Amar Hodžić, poznatiji kao Buba Corelli, pri snimanju pjesme.

Dok je živjela u prelijepom Sarajevu radila je u videoprodukciji koja je izdala nekoliko epizoda serije „Cimeri“, prvu hip-hop seriju na Balkanu.Međutim, to nije sve. Ova mlada djevojka svira bubnjeve od svoje 17 godine, kada je bila članica grupe „Error“. Kasnije, na početku studija, svirala je za cazinsku grupu „Biser“. Trenutno pjeva u svom bendu “Protest” s bivšim gitaristom Donne Ares, Arminom Haurdićem.

Ističe da je nekad radila i kao novinar i bavila se modelingom. Ovu crvenokosu ljepoticu fotografisala su neka poznata imena poput bužimskog pisca i novinara Nedžiba Vučelja i hrvatske dive fotografije, Lili Rusnjak.

Za uspješnu, svestranu i lijepu Dželilu Porić sigurno ćete tek čuti jer ne sumnjamo da će mlada Bužimljanka svojim ogromnim talentima osvojiti svijet.

U nastavku Vam donosimo neke od njenih najnovijih pjesama.

KOMENTARI:
Loading...