Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine izazvalo je žestoke reakcije odlukom o ne/nošenju vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

U septembru prošle godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće donijelo je Zaključak o zabrani nošenja vjerskih obilježja, kao i o upražnjavanju vjere u pravosudnim institucijama BiH. Islamska zajednica u BiH je oštro reagovala ogorčena ovakvim potezom članova Vijeća, koji su svjesno donijeli nedovoljno definisanu odluku kojom su ugrozili niz konvencija o ljudskim pravima.

Iako se članovi Vijeća kriju iza obrazloženja da je navedenom odlukom zabranjeno nošenje “vjerski obilježja”, izgleda da je sporni zaključak donešen zbog nametanja zabrane nošenja hidžaba, odnosno marame. Prema mišljenju šire javnosti, ovakava odluka je proizvod lobija srpske politike u pravosudnim institucijama BiH jer članovi Vijeća nisu našli za shodno da prije donošenja odluke konsultuju nekoga iz IZBiH po tom  pitanju.

Nazanimljivija činjenicajeste da je ta odluka izglasana jednoglasno. Dakle, predstavnici Bošnjaka u ovom vijeću podržali su nastojanja srpskih i hrvatskih kolega da se zabrani rad i ulazak osobama sa hidžabom u pravosudne institucije BiH.

Svjedoci smo mase slučajeva iz svakodnevnog života gdje žene sa maramom – hidžabom obavljaju razne stručne poslove što nimalo ne utiče na njihovu stručnost i predanost poslu kojim se bave.Međutim, kada su u pitanju pravosudne institucije, sporna odluka je potpuno diskriminirala muslimake koje, za razliku od pripadnica drugih vjera, svoje marame ne mogu skinuti pa opet staviti, jer nošenje hidžaba za muslimanku nije vjerski simbol nego obaveza, te takva odluka u određenim slučajevima znači izbor između vjere i posla.

Nakon reakcije Rijaseta, Vijeće je usvojilo zaključak da se dopuni analiza koja je bila osnov za zaključak i da se uvrsti na dnevni red naredne sjednice.

Bošnjaci, članovi Vijeća koji su glasali za spornu odluku su:

  • – Alma Džaferović, tužilac, Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona,
  • – Zijad Kadrić, sudija, Apelacioni sud Brčko Distrikta BiH,
  • – Mahmut Švraka, glavni republički tužilac, Republičko tužilaštvo RS,
  • – Ilijas Midžić, advokat, izabran od strane Advokatske komore FBiH.
Screenshot_150Screenshot_149
Screenshot_151
KOMENTARI:
Loading...