Almir Karabegović (48), doktor veterine iz Bihaća, ovih je dana za inovaciju kontracepcijska spirala za pse osvojio zlatnu medalju i posebnu nagradu od najveće asocijacije inovatora iz Tajvana na najjačem svjetskom sajmu INST Taipei 2015. godine.

Međutim, njegovo zlato je umjesto BiH pripalo Hrvatskoj, budući da je Karabegović, kako kaže, svoje izume morao zaštititi kod susjeda, jer naša država “ne prepoznaje“ potencijal inovatora.

– Nakon što sam usavršio svoj patent, bezuspješno sam kucao na vrata firmi i nadležnih u našoj zemlji tražeći način da ga zaštitim i registrujem firmu. Nestručni službenici od mene su tražili nemoguće te sam rješenje pronašao samo nekoliko kilometra dalje, preko graničnog prelaza Izačić u Ličkom Petrovom Selu u Hrvatskoj gdje sam i registrovao firmu i zaštitio svoj izum – pojašnjava Kadribegović.

Unikatni patent

Pune tri godine Karabegović je radio na usavršavanju ovog unikatnog patenta čija je funkcija sprečavanje razmnožavanja pasa, a u Tajvan je otputovao na poziv Tajane Kesić-Šapić, direktorice Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore, koja je ujedno dobila i posebnu nagradu od Svjetske organizacije inovatora WIIPA za izuzetnu podršku inovatorstvu u svijetu.

– Nije uobičajeno da neko novi ko prvi put izlaže na ovom sajmu osvoji medalju i to još zlatnu, ali eto desilo se i presretan sam zbog toga. Ovo je nevjerovatno iskustvo za mene, posebno druženja i razgovori sa najvećim svjetskim biznismenima. Moja firma predstavila je inovaciju kontracepcijska spirala za pse. Interes je pokazala firma Agri-Med Technique Transition Co. Ltd. koja se bavi distribucijom veterinarskih proizvoda veterinarskim bolnicama, poliklinikama, veterinarskim stanicama i ambulantama. Sad očekujemo izvoz većeg broja našeg proizvoda na azijsko tržište – rekao je Karabegović za Faktor.

Vlasnik je veterinarske stanice u prigradskom naselju Kamenici u Bihaću i već punih 15 godina bavi se veterinarstvom. Najprije je radio u Veterinarskoj stanici Bihać, a 2006. godine odlučuje otvoriti privatnu veterinarsku stanicu. Od tad do danas aktivno radi na inovacijama u oblasti veterine, a produkt njegovog rada je patent koji je ovih dana osvojio zlatnu medalju i ima šansu osvojiti svjetsko tržište.

Pohod na svjetsko tržište

– Na ideju sam došao potaknut negativnim rezultatima operativnih zahvata obavljanih s ciljem sterilizacije, koji su imali slabe efekte, a neki su završavali i uginućem ženki. Nakon tri godine, u kooperaciji s još nekoliko poslovnih partnera iz Evrope, od kojih bih izdvojio moga partnera Tilena Klevišara, Austrijanca slovenskih korijena, zajednički smo proizveli spiralu koja je postala veoma tražena u Austriji, Njemačkoj i Holandiji, a postoji veliki interes i kod nas – ističe naš sagovornik.

Iako bi njegov proizvod mogao izazvati ljubomoru kod mnogih evropskih veterinara, jer ima potencijal da direktno ugrozi njihov biznis putem kojeg zarađuju, Almir se nimalo ne plaši toga.

– Svjestan sam da sam uradio dobru stvar, jer mnogi ljudi koji imaju skupocjene ljubimce izdvajaju ogromna sredstva kako bi spriječili oplodnju pasa. Moj patent je izuzetno jeftin i jednostavan za ugradnju, stoga smatram da će u kratkom periodu osvojiti svjetsko tržište – optimističan je Karabegović.

KOMENTARI:
Loading...