Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio u razgovoru za Klix.ba komentarisao je plan izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici BiH i Hrvatske.

“Odnosi BiH i Hrvatske izuzetno su se dinamizirali u posljednjih godinu dana. Između naše dvije države postoji katalog otvorenih pitanja, ali je dobra stvar što otvorena pitanja ne narušavaju odnose BiH i Hrvatske, a posebno ne između građana. Za neka pitanja potrebno je više vremena, a određena pitanja možemo brže riješiti”, istakao je na početku razgovora ambasador Del Vechio.

Jedno drugo pitanje u ovom trenutku naročito je aktuelno između BiH i Hrvatske. Radi se o planu Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora, nedaleko od granice BiH, izgradi odlagalište nuklearnog otpada. Strahujući da bi izgradnja odlagališta mogla izazvati nesagledive posljedice po život stanovnika u graničnom području obje zemlje, ali i biljni i životinjski svijet, BiH se aktivno uključila u analizu procesa izgradnje s ciljem zaustavljanja tog projekta.

“Sve što radi Hrvatska, a odnosi se na ekologiju, posebno na zbrinjavanje nuklearnog otpada, mora biti u skladu s međunarodnim normama. Primarni cilj je zaštita zdravlja stanovništva i o tome će Hrvatska voditi računa gdje god da se odlagalište izgradi”, ističe Del Vechio.

On dodaje da Hrvatska nije definitivno odlučila da li će odlagalište biti izgrađeno u Trgovskoj gori.

“Hrvatska je na vrijeme obavijestila BiH o mogućnosti izgradnje odlagališta na lokaciji Trgovska gora i tražila dostavljanje eventualnih primjedbi. Međutim, BiH nikada nije dostavila nikakve primjedbe. Važno je reći da BiH ima isti problem s odlaganjem radioaktivnog medicinskog otpada ili onog koji se koristi u industriji. BiH ima samo privremena odlagališta, stoga bi bilo dobro da sarađuje s Hrvatskom u cilju zajedničkog rješenja, jer to pitanje sutra čeka i BiH kada bude pristupila EU”, naglašava Del Vechio.

Ambasador ističe da Hrvatska u Trgovskoj gori ne namjerava odlagati nuklearni radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, jer je to pitanje riješeno sa Slovenijom. Na granici sa BiH razmatra se izgradnja odlagališta radioaktivnog medicinskog i industrijskog otpada.

“Hrvatska nudi BiH da zajednički riješe pitanje odlaganja radioaktivnog otpada, jer i BiH ima neriješeno to pitanje”, kazao je Del Vechio.

KOMENTARI:
Loading...