Pogranične gradove u BiH sve više opsjedaju građani susjednih zemalja. Jedan takav primjer je da hrvatski građani iz pograničnih područja redovito odlaze u šoping u Bihać, Cazin, Veliku Kladušu ili Bosansku Krupu. Kako kažu, roba i usluge su jeftiniji, a zanatlije i prodavači veseliji i nasmijaniji.

Već duže vrijeme hrvatski građani iz pograničnih područja, od Ličkog Petrovog sela pa sve do Zagreba, dolaze u Bihać kako bi se snabdjeli robom i uslugama koje su jeftinije nego u Hrvatskoj.

Većinom dolaze radi prehrambenih proizvoda, odjeće, benzina, dolaze i po alkoholna pića, prerađevine od duhana i slično, ali radi nekih usluga poput automehaničara, frizera, šminkera, zubara itd. Tu priliko često iskoriste i za posjetubrojnim atraktivnim ugostiteljskim objektima koji se nalaze uz rijeku Unu.

Kupci iz susjedne zemlje dolaze pretežno vikendom, ali nerijetko i radnim danima. Vikendi su popularniji iz razloga što na bihaćku pijacu tradicionalno najviše prodavaca i kupaca izlazi subotom i nedjeljom. Novi tržni centri i robne kuće poput Robota, FIS-a i Binga pozicionirali su na način da privuku i klijente iz pograničnih područja Republike Hrvatske.

Koliki se promet na ovaj način ostvari, o tome još nema pouzdanih brojki, ali je taj trend primjetan, te bi nadležni i obrtnici sa područja Bihaća i Krajine trebali planove razvoja više bazirati u tom smjeru i razraditi određene marketinške strategije.

Slična je situacija i u Gradišci, gdje na pijacu dolaze građani Hrvatske, Bijeljina je često odredište građana Srbije,  zadovoljno trljaju ruke i trgovci u Hercegovini, jer i oni prihvataju kupce iz Hrvatske.

Često su hrvatski i domaći mediji pisali o ovoj pojavi, koja se uslovno može nazvati i normalnom, s obzirom da prema podacima Eurostata BiH ima najnižu kupovnu moć stanovništva u Evropi i najniži BDP (bruto domaći proizvod).

Ako uzmemo taj podatak u obzir, cijene u BiH, odnosno cijene u Krajini uopšte nisu niske. Međutim, kako je kupovna moć stanovništva i hrvatski BDP dvostruko veći od bosanskohercegovačkog, logično je da su i cijene u BiH hrvatima kud i kamo prihvatljivije.

KOMENTARI:
Loading...