Stogodišnjica bitke na Čanakaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji Republike Turske, u narednu srijedu, 18. marta biće obilježana i u Sanskom Mostu.

Tim povodom predstavnici Ureda vojnog atašea Republike Turske u Sarajevu i Predstavništva turske misije u BiH, posjetili su Sanski Most, kako bi izvršili posljednje pripreme vezane za obilježavanje ovog događaja. Gosti iz Turske održali su sastanak sa nečelnikom općine Sanski Most, dr. Mustafom Avdagićem, i članovim organizacionog odbora iz ovog grada, a nakon toga obišli su lokalitet u Donjem Kamangradu, odnosno spomenik podignut u čast turskih šehida gdje će biti upriličena centralna svečanost.

Ovom prilikom održana je generalna proba pred obilježavanje stogodišnjice bitke, a svi prisutni izrazili su zadovoljstvo sa do sada sprovedenim aktivnostima. Bitka kod Čanakalea, koja je u Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, ima ogromnu historijsku važnost za turski narod, a ove godine obilježava se njena stogodišnjica.

Ono što povezuje Bosnu i Hercegovinu s ovom bitkom  jeste podatak da je u Galipoljskoj bici poginulo oko tri hiljade Bošnjaka i radi se mahom o našim ljudima koji su izbjegli u Tursku tokom aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske.

Turska vojna misija u BiH pozvala je sve građane općine Sanski Most da svojim prisustvom uveličaju svečanost povodom obilježavanje 100. godišnjice pobjede u Bici kod Čanakalea u Prvom svjetskom ratu i Dana šehida.

Svečanost će biti održana u narednu srijedu 18. marta s početkom u 13 sati na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu.

KOMENTARI:
Loading...