Dr. Almin Handanagić iz Cazina aktuelni je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Unsko-sanskog kantona (USK). Ovaj ljekar specijalista interne medicine i doktorant na tuzlanskom  Medicinskom fakultetu u krajiškom političkom ambijentu predsjednik je stranačke organizacije SDA Cazin.

Stručni bekgraund, kao i dostignute reference u poslovanju ZZO USK pod njegovim rukovodstvom odredile su, između ostalog, njegovu kandidaturu za općinskog načelnika Cazina kao zajedničkog kandidata koalicije SDA – SBB. Kaže da je ponosan na to što su u njemu vidjeli osobu koja će braniti njihove ideje i ciljeve. Iz detaljnog programa izdvaja segment zaštite boračke populacije i socijalnih slojeva društva.

Njegova kandidatura je pravo osvježenje jer nudi nova, dobra rješenja, govori bez birokratske demagogije, a omiljen je u masama jer dolazi iz radničke porodice.

Poslovni ambijent

U razgovoru za „Dnevni avaz“ kaže da je najveći problem Cazina visoka stopa nezaposlenosti i navodi da se na birou rada nalazi čak 11.000 ljudi. Zbog toga će, kako je kazao, svoj načelnički mandat fokusirati i na taj te problem enormnog iseljavanja mladih Cazinjana, po čemu ova općina prednjači u USK.

Dr. Handanagić ističe i notornu činjenicu o kojoj se ne priča, da je Cazin jedna od rijetkih općina u BiH koje nemaju razvijenu poslovnu zonu.

– Javno preduzeće Razvojna agencija općine Cazin, koje je osnovala aktuelna vlast, ugašeno je nakon nešto više od tri godine postojanja i za jednog uposlenog, direktora tog preduzeća, utrošeno je više od 300.000 KM. Rezultat tog „rada“ jest jednak nuli. Komunalne naknade, komunalne takse, neuređeno potencijalno građevinsko zemljište, rente te raznorazne prepreke u općini Cazin apsolutno nisu prilagođene potencijalnim investitorima da bi se stvorio poslovni ambijent – dr. kaže Handanagić.

Nepovoljni krediti 

Iako se ne želi puno osvrtati na rad aktuelnog načelnika Nermina Ogreševića (A-sda), koji vlada Cazinom punih 12 godina i sprema se za 4. mandat, navodi činjenicu da se Općina Cazin neumjereno zaduživala kroz nepovoljne kredite, a daljnji „razvoj“ bazirala na prodaji građevinskog zemljišta i mjenica.

– Najzad, samo statistika cazinskog biroa za zapošljavanje najtemeljitije opisuje Ogreševićev mandat. Kada je došao na čelo općine, broj nezaposlenih bio je oko 7.000, a sada je 11.000 – ističe zajednički kandidat SDA – SBB.

Odnos prema investitorima

Dr. Handanagić ukazuje na višegodišnji problem bijega stranih investitora od Cazina. Kredibilitet za potencijalne investitore treba vratiti, i to prvenstveno našim cazinskim privrednicima, potom biznismenima iz cijele BiH i stranim ulagačima. Posebno su nam neophodni prerađivački kapaciteti za poljoprivrednu proizvodnju, prerađivački i skladišni prostori, hladnjače… – kaže dr. Handangić.

Besplatni udžbenici za krajiške prvačiće

Dr. Handanagić pokretač je uspješne inicijative za besplatne knjige krajiškim prvačićima, svjestan koliko napora roditelji ulažu da bi svoju djecu opremili i poslali u školu. Ministarstvo obrazovanja u Vladi USK prihvatilo je ovu ideju.

– I s pozicije u lokalnoj vlasti predano ćemo raditi da podrška lokalne uprave, a koja je do sada izostala, prema svim mladim ljudima koji se nalaze u procesu obrazovanja bude na visokom nivou – potcrtava dr. Handanagić

KOMENTARI:
Loading...