Grlu iz Bihaća treće mjesto na prestižnom kupu “Princa Pavla” u Srbiji

Defile najljepših konja i fijakera u nedelju na suncem obasjanom Zobnatičkom hipodromu najavio je novi život elitnog konjičkog sporta na najtrofejnijoj ergeli u Srbiji.

Nova stranica u historiji konjičkog sporta u Srbiji je ispisana na Zobnatici, nadomak Bačke Topole, gdje je održan prvi “Kup princa Pavla – Zobnatica 2015”.

Poslije osam godina, kada su posljednji put održane nadaleko čuvene “Zobnatičke konjičke trke”, zahvaljujući domaćinima i avio-kompanijama “Er Srbija” i “Etihad”, jedna od najstarijih ergela, osnovana davne 1779. godine, ponovo je okupila rasne kasače i galopere iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. “Konji vrani”, nezauzdani, odmjerili su snage u šest kasačkih i dvije galopske trke.

Tokom 250 godina konjičke tradicije, zobnatičkom ergelom prodefilovala su najtrofejnija grla sa ovih prostora, među kojima su zauvek upamćena imena “Kazanove”, “Jadrana”, “Generala Žitka”, “Prospektora”…

Njima se u nedelju prva pridružila dama “Krejzi litl ting”, pobjednici trke “Er Srbija” na 1.200 metara, kojoj je pripao pobjednički vijenac i plašt.

Na ovom prestižnom takmičenju učestvovala su i grla iz BiH, i to ona najbolja iz dobro poznatih krajeva Unsko-sanskog kantona. Grlo iz Bihaća, Grain of Sand u vlasništvu konjičkog kluba “Jedinstvo” iz Bihaća kojeg trenira gosp. Izet Tahrić, osvojilo je treće mjesto u veoma teškoj konkurenciji.

Trkama je prisustvovala i Maja Gojković, predsjednica republičke skupštine, članovi diplomatskog kora Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata i brojni gosti.