Redovna sjednica Općinskog vijeća protekla je u znaku razmatranja izvještaja i planova rada javnih preduzeća i ustanova.

Najviše vremena potrošeno je na razmatranje izvještaja o radu Općinskog fonda za komunalnu djelatnost i infrastrukturu.

Vijećnici su se posebno interesovali za implementaciju odluke o javnim parking prostorima, koja je usvojena sredinom prošle godine, a za čiju implementaciju je  upravo i zadužen Općinski fond. Ova odluka još nije implementirana, a kako je istakao direktor ove ustanove, iz razloga što još nisu osigurana sredstva za nabavku sedam potrebnih parkomata.

Duga i iscrpna rasprava vođena je i o odluci o pristupanju izradi Regulacionog plana novog gradskog groblja. Vijećnici su smatrali da se ovom projektu pristupilo pogrešnim redoslijedom odnosno da se prije donošenja odluka trebao obaviti razgovor s vlasnicima parcela na kojima je planiran objekt, kako bi se znalo koliko je sredstava potrebno sa eksproprijaciju zemljišta.

Uz ovu odluku usvojen je i zaključak kojim se zadužuje predlagač da formira komisiju koja bi paralelno sa izradom regulacionog plana obavila i razgovor sa vlasnicima zemljišta.

Pored toga usvojena je i odluka o pristupanju izradi lokalnog ekološkog akcionog plana (LEAP), a njegov cilj je procjena stanja životne sredine, identificiranje i evaluacija problema, uspostavljanje strateških ciljeva i smjernica, te određivanje aktivnosti za unapređenje životne sredine na području općine.

KOMENTARI:
Loading...