Godinu dana Unsko-sanski kanton, a najviše Bihać i Velika Kladuša, muku muče sa nepogodom koja je slučajno ili ne zadesila Krajinu.

U samom početku krize, građani nisu pretpostavljali do kojih razmjera će ista ići, pa su pomagali izbjeglicama, koje su tada tako nazivali. Nakon godinu dana, veći dio građana Bihaća, Velike Kladuše, ali i drugih dijelova Unsko-sanskog kantona, više izbjeglice ne naziva izbjeglicama. Odgovore na pitanje zašto izbjeglice nisu više izbjeglice i zašto im obični građani više ne pomažu, zasigurno znaju građani.

Da li je kriza nadležnost Grada Bihaća i Općine Velika Kladuša, Skupštine i Vlade USK, Vlade FBiH, Vijeća ministara BiH ili Predsjedništva BiH, one obične građane koji su na početku priče tadašnjim izbjeglicama pomagali više ne zanima, nadležnosti bi trebali poznavati gradski vijećnici, gradonačelnik, premijeri svih nivoa, kao i ministri. U zbrci nivoa, imali smo inicijativu na posljednjoj sjednici, u kojoj su pozvani novi članovi Predsjedništva BiH, da planiraju sjednicu u Bihaću na kojoj bi razmatrali problematiku migrantske krize u Krajini.

Istovremeno, na društvenim mrežama, vijećnik Ramić Sej otvoreno govori kako je migrantski prihvatni centar u Đačkom domu u Bihaću, “otvorio” gradonačelnik Fazlić bez saglasnosti vijeća, a koja mu je trebala prema tvrdnjama vijećnika Ramić Seja.

Također, optužio je i inspkcijsku službu koja je pod ingerencijom gradonačelnika i lokalnih vlasti a koja nije izvršila pregled Bire i prenamjenu upotrebe objekta.

Na pitanje građanina, “Da li je Gradsko vijeće krovna institucija Grada?“, vijećnik Ramić Sej je nedvosmisleno odgovorio: “Naravno, ali za Đački dom je Šuhret sam donio odluku bez mišljenja krovne institucije. Isto za Biru, inspekcija je trebala provjeriti da li je izvršena prenamjena objekta. Više puta sam tražio pismene odgovore, a Šuhret rekao usmeno da odgovara i krivinčno i politički. Usput, Đački dom nema nikakvih dozvola.“.

Da li Gradsko vijeće u Bihaću problem migrantske krize treba krenuti rješavati od svojih nadležnosti, ili je nadležnosti vijeća da traži sjednicu Predsjedništva BiH u Bihaću kako bi se eventualno izvršila prenamjena objekta Bire, Đački dom dobio dozvole ili neke druge odluke, ostaje otvoreno pitanje, a veže se za iskrenu spremnost da se uhvati u koštac sa svojim nadležnostima.

 

 

Izvor: Usn.ba

Loading...