Posljednjih nekoliko dana ponovo je aktualizirano pitanje gradnje Regionalne sanitarne deponije Unsko-sanskog kantona, tj. nastavljene su aktivnosti prikupljanja potrebne dokumentacije, saglasnosti i dozvola za gradnju iste. Podsjećamo, Regionalna deponija bi se trebala graditi na lokaciji Karanovac u bihaćkom naselju Ripač, čemu se mještani oštro protive. ABC portal od samog očetka prati ovu problematiku i informiše javnost, a danas se po pitanju gradnje deponije oglasila i Gradska uprava sa stavom da zdravlje ljudi stavlja u prvi plan.

Saopćenje Gradske uprave Bihać prenosimo Vam u cijelosti:

Gradska uprava Bihaća na čelu sa gradonačelnikom Emdžadom Galijaševićem pokazala je u protekle tri godine da je odgovorna lokalna zajednica i da takva želi biti i u narednom periodu. Gradska uprava se neće i ne želi baviti politikanstvom u vezi sa statusom JP REG DEP USK-a i ističemo da smo sve naše obaveze prema ovom preduzeću uredno izmirili.

Gradsko vijeće Bihaća donijelo je u ranijem periodu jednoglasnu odluku o izboru lokalcije za regionalnu sanitarnu deponiju. Kako navedena odluka nije ustavna kategorija, podložna je i promijenama.

To znači, ako Studija uticaja na okoliš u bilo kojem pogledu ukaže na štetan uticaj deponije na okoliš, zrak, vodu , vegetaciju, a osobito na zdravlje ljudi, gradska uprava Bihaća povući će Odluku o izboru lokacije za deponiju.

Štetan uticaj deponije i na jednog čovjeka naše zajednice značiti će povlačenje naše odluke. U ovom trenutku detaljno se isčitava Studija uticaja na okoliš , prati se stanje na terenu i gradska uprava spremna je reagovati na bilo koju situaciju ili odluku vezanu za izbor lokacije sanitarne deponije.

Ovakav stav Gradske uprave, kao i u nekim ranijim odlukama, šalje pozivinu poruku spremnosti administracije da u prvi planu uvijek stavlja volju građana Bihaća.

KOMENTARI:
Loading...