Nakon održanog poslovnog sastanka visoke delegacije provincije Shandong, Narodne Republike Kine i poslovne delegacije grada Bihaća krajem juna ove godine na kojem su prezentirani projekti u oblastima geotermalnih voda, energetike, poljoprivredne proizvodnje i prerade, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, industrije i turizma na poziv predstavnika provincije Shandong u Budimpešti a nakon razmjene u međuvremenu niza projekata, idejnih rješenja i urađenih studija izvodljivosti, održan je je novi sastanak u Budimpešti.

Na sastanku su precizirani detalji vezani za predstavljene projekte od strane Kabineta gradonačelnika Bihaća kao i projekti iz oblasti privatnog poduzetništva koji su u okviru navedenih aktivnosti prezentirali svoje ideje i mogućnosti za pronalaženjem investitora iz Republike Kine koji bi temeljem predočenih projekata iskazali interes za ulaganjima na prostoru grada Bihaća, ali i cijelog USK-a.

U ime gradonačelnika Bihaća , privrdni potencijal Bihaća kao i privredne subjekte van grada Bihaća predstavio je dr.sci. Šefik Smlatić, Savjetnik gradonačelnika za privredna i ekonomska pitanja. Dogovoren je niz aktivnosti koje se planiraju realizirati u toku 2015 g. Prije sveg, dogovoreno je da se u maju mjesecu 2015 godine u Bihaću organizira konferencija na kojoj će se predstaviti najznačajniji privredni subjekti provincije Shandong, kao i privredni subjekti sa USK-a i cijele BiH.

„Osnovni cilj koji se želi ostvariti na Konferenciji koja se planira organizirati u mjesecu maju jest upoznavanje investitora provincije Shandong sa mogućnostima i potencijalima prije svega USK-a kao i privatnog sektora. Slijedom planiranih aktivnosti a u cilju podizanja buduće saradnje kao i svih drugih prateći aktivnosti obje strane su iskazale interes da se u 2015 godini sklope sporazumi o bratimljenju provincije Shandong i USK-a te glavnih gradova provincije Jinana i USK-a Bihaća a što bi se upriličilo prilikom zvaničnog otvaranja konferencije „ – kazao je Smlatić.

Shandong provincija smještena je na istoku Narodne Republike Kine. Nalazi se na obali Žutog Bohajskog mora. Glavni grad je Jinan. Površina 156.700 kvadratnih kilometara imao oko 97 milijuna stanovnika. Provincija je organizirana u 17 okruga, 140 županija i 1941 grad. Po razvijenosti i ekonomskoj snazi u Narodnoj Republici Kini nalazi se na trećem mjestu.

Tokom posjete Budimpešti delegacija grada Bihaća posjetila je Confucius institut u Budimpešti i upoznala sa misijom instituta u Mađarskoj ali i spremnosti istih da pri Univrezitetu u Bihaću u sklopu izučavanja stranih jezika na Pedagoškom fakultetu otvore katedru za kineski jezik gdje bi nastavu održavali profesori sa instituta u Budimpešti.

KOMENTARI:
Loading...