Izmjene Izbornog zakona po svemu sudeći neće ugledati svjetlo dana, što znači da će Bišćani i Bišćanke birati prvi put gradonačelnika. Silom prilika trenutni gradonačelnik, izabran kao načelnik općine je automatizmom postao i gradonačelnik.

Međutim, politički analitičari i statističari u većem dijelu su stava da će Bihać ipak dobiti novog gradonačelnika, tvrdeći da rezultat koji je postigao Emdžad Galijašević 2012. godine će u oktobru ove godine biti misaona imenica gradonačelnika Galijaševića.

Tu tvrdnju temelje na statističkim podacima i rezultatima izbora 2012. godine i trenutnom raspoloženju u glasačkom tijelu na području Bihaća. Naime, činjenica da je Emdžad Galijašević 2012. godine imao 14.985 glasova dok je istovremeno njegova politička partija dobila 10.507, što je ukupno 4.478 glasova koji nisu stranački, već oni koji su direktno dali povjerenje Galijaševiću, je u ovom slučaju njegov kredit kod tih glasača koji on zasigurno u ovom mandatu nije isplatio.

Prema analizama i dosadašnjim krivuljama rasta, odnosno pada popularnosti kod glasača koji nisu direktno stranački, broj glasova koje će Galijašević izgubiti od ukupno nestranačkih 4.478 je 80-85%. Stručnjaci su portal USN.ba uporedili i rezultate izbora 2014. godine i 2012. godine, prema tim pokazateljima, SDA bilježi tendenciju pada broja glasova, koja će se nastaviti i 2016. godine s obzirom da su u vlasti i nisu ništa bitno pozitivno uradili. Godine 2012. godine SDA je imala 10.507, dok je 2014. godine broj glasova drastično opao, SDA je u izborima za Skupštinu USK u Bihaću osvojila 7.524, za skoro 3.000 manje nego 2012. godine.

rezultatnaclenik

naliza ovih podataka pokazuje, da kandidat SDA, trenutni gradonačelnik u oktobru 2016. godine neće imati preko 9.000 glasova.

Poznavajući afinitet i strukturu glasačkog tijela u Bihaću, s obzirom na strukturu stanovništva, udruženi lijevi centar može imati i preko 13.000 glasova. Prognozirani broj glasova je minimalan, on će biti i veći, jer mentalitet birača u Bosni i Hercegovini općenito, pa i u Bihaću je glasanje protiv vlasti. Glas protv desnog centra će biti glas za lijevi centar.

KOMENTARI:
Loading...