Jučerašnji izbor nove Vlade Federacije BiH i imenovanje Bišćanina Šemsudina Dedića, na poziciju federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za Emdžada Galijaševića, gradonačelnika Bihaća, prvi je korak ka uspostavljanju daleko bolje saradnje između gradske uprave i Federalne vlade, nego što je to bio slučaj u protekle četiri godine.

“ Sretan sam to je na čelu jednog od najvažniji ministarstava u Vladi F BiH došao jedan Bišćanin, jer je riječ o ministarstvu poljoprivrede koje je izuzetno važno za USK-a i grad Bihać, uzmemo li obzir da smo najveći proizvođači mlijeka u F BiH. Mislim da je Šemsudin Dedić dobar izbor za ovu poziciju jer ima dovoljno iskustva da iskoristi sve prednosti koje nosi ovo ministarstvo. Za grad Bihać i njegove poljoprivredne proizvođače od izuzetne važnosti je da imamo naše ljude koji će transparentno i javno podržati razvoj poljoprivrede u našem Kantonu. Ministar Dedić pokazao je kako se odnosi prema svome gradu još kada je bio premijer USK-a , izdvojivši preko pet miliona KM za infrastrukturne projekte u Bihaću. Nažalost, drugi nisu išli ovim primjerom i zabišli su svoj grad, a da ne kažem da su radili protiv Bihaća i njegovih građana “ – kazao je gradonačelnik Galijašević.

On dodaje da od nove Vlade F BiH očekuje da Unsko-sanski kanton pozicionira na mjesto koje mu pripada, prvenstveno kroz infrastrukturne projekte, revitalizaciju privrede i rješavanju brojnih problema u državnim firmama.

“Imamo obećanja da će se status prema USK-a i gradu Bihaću promijeniti sa imenovanjem nove Vlade F BiH. To konkretno znači da od nove vlade očekujemo da se riješi zaobilaznica oko Bihaća, da se završi cesta preko Grmuško-srbljanskog platoa prema Bosanskoj Krupi, da se završi put prema Martin Brodu, da se izdvoji daleko više sredstava prema Nacionalnom parku Una i razvoju turizma u našem kantonu. Ako se država za sve zadužuje, neka se zaduži i za naš Kanton i naše krajiške gradove “- kazao je gradonačelnik Galijašević.

KOMENTARI:
Loading...