Početak je nove izborne godine kada se već zna da je Emdžad Galijašević ponovno kandidat SDA za novi gradonačelnički mandat. Zbog te, ali i činjenice da je Bihać, grad koji upravo danas obilježava 756. rođendan, u Galijaševićevoj četvrtoj mandatnoj godini jedno veliko gradilište, povod je ovom razgovoru s ciljem da se dobije slika o svemu onome što je u ovom gradu gradonačelnik uradio nakon pobjede na izborima održanim 2012. godine.

KRAJINA: Narod kaže da je svako zlo za neko dobro. Kad ovo kažemo mislimo na razlog vašeg doskorašnjeg podužeg bolovanja i odsustva s posla. Kako to komentirate?

GALIJAŠEVIĆ: Ne možete predvidjeti šta će se dogoditi. Tako se i meni dogodila nezgoda kada sam bio na skijanju. Imao sam prijelom u predjelu ramena i to nije nimalo laka povreda, zahtijevala je mirovanje do dva mjeseca. Takva potreba iziskuje i rehabilitaciju, i to je teži dio priče. A kada kažete “svako zlo za neko dobro”, onda to znači i da sam skoro dva mjeseca proveo sa svojom porodicom. Bila je to i neka vrsta odmora za mene, koji vjerujem da sam zaslužio i od posla kojeg jedan gradonačelnik ili načelnik radi. Ja mislim da od svih tih funkcija za koje se bira određeni političar, da je najo-pterećenija i najsloženija funkcija gradonačelnika ili načelnika općine, zato što ste u principu za sve odgovorni. Od problema rješavanja teške socijalne i ekonomske situacije, do problema nezaposlenosti, pa i složenijih problema. Nažalost, to se desilo, ali ja nisam bio baš “sto posto” izvan grada, i u to sam vrijeme imao stalne kontakte sa svojim suradnicima, tako da se ne može reći da grad nije funkcionirao dok nisam bio na poslu.

KRAJINA: Grad Bihać 26. februara slavi 756. rođendan. Taj datum će biti iskorišten za simboličnu najavu realiziranja nekih od ovdašnjih većih razvojnih projekata. Šta o tome možete reći?

GALIJAŠEVIĆ: Prvo moram reći da 756. rođendan puno govori o gradu Bihaću i o svima onima koji žive u ovome gradu, Bišćankama, Bišćanima i ljudima koji su iz drugih sredina došli da žive ovdje. Bihać je grad s bogatom poviješću, grad kojem ta bogata povijest daje perspektivu za dobru sadašnjost, a svi se moramo boriti da imamo bolju budućnost. Bihać je grad koji ima 63.000 stanovnika po podacima koje imamo, a prije rata imao je 71.000. U ove tri godine mi smo poprilično toga uradili, iako ne volim govoriti u smislu “u odnosu na zatečeno stanje” 2012. godine, ali činjenica je da smo dosta uradili. Istina je i da se uvijek može više i bolje, ali iz jednog budžeta mi smo investirali u razne projekte skoro 44 miliona KM, a to su ogromna sredstva. Pa, ovdje je bilo privatnih investicija, i slobodno mogu reći da se u Bihaću nikada nije više gradilo nego sada. Preko 180 miliona KM su te investicije, i moram biti zadovoljan sa onim što smo do sada uradili. Ako kažem da smo samo za poljoprivredu izdvojili 1,5 miliona KM, ako smo za sport izdvojili oko četiri miliona KM, pa za putnu infrastrukturu 9,1 miliona KM i asfaltirali 38 kilometara cesta, ako smo za jedan projekat kanalizacije i pročišćivač odvodnje pod nazivom KFW, izdvojili i izdvajamo 10,1 milion KM, a vrijednost projekta je preko 65 miliona KM. U vjerske zajednice smo uložili preko 700.000 KM, u školske objekte blizu 1,5 milion KM, a prema mome mišljenu donijeli smo i jednu od najvažnijih odluka, a to je da financiramo putne karte đaka i to godišnje izlazi preko 800.000 KM. A to i nije obaveza Grada. Međutim, mi smo željeli pomoći i učenicima i njihovim rodite-ljima oko troškova za prijevoz djece do škola. Mi i za 460 učenika srednjih škola plaćamo školske karte i to je direktna pomoć djeci da se mogu obrazovati, a i familijama jer znamo kakva je situacija. Jedno od naših obećanja je bilo da ćemo darivati roditelje, odnosno novorođenčad, pa smo i to realizirali. Preko 200.000 KM smo do sada izdvojili za tu namjenu u ove tri godine, a to je oko 1.700 novorođene djece u našem gradu. Za kulturu godišnje izdvajamo preko 600.000 KM, i čini mi se da Bihać nikada nije imao toliko kulturnih događaja koji su, po meni, vrhunski organizirani i ne možemo se postidjeti ne samo u granicama naše zemlje nego i šire. Imamo naše kulturne manifestacije poput Bihaćkog ljeta kada ovdje dolaze najeminentniji glumci i kulturni radnici iz regiona, najbolji glazbenici i radimo sve da gradu Bihaću damo ono što on jeste, a on jeste kulturno, političko, administrativno i univerzitetsko središte USK-a. Sve ovo što radimo, pokušavamo da pokažemo koliko svi skupa želimo našim građanima i ovom gradu osigurati bolji ambijent za život.

KRAJINA: U Bihaću se radilo i proteklih godina. Da li ste zadovoljni onim što ste u svoje tri mandatne godine radili i uradili u korist građana ovoga grada?

GALIJAŠEVIĆ: Jesam, ja sam zadovoljan onime što sam za ovo vrijeme uradio. Moram reći da sam u predizbornoj kampanji veoma malo toga obećavao, a ono što i jesam, gotovo sve sam realizirao. Kada sam došao na ovu poziciju u općinu Bihać, puno toga nije funkcioniralo, danas smo to poprilično doveli u dobre okvire. Što se tiče projekata, ponavljam da sam siguran da se u ovome gradu nikada nije više gradilo i radilo.
Posebno sam sretan jer sam uspio u onome što sam s početka govorio, a to je da ćemo “otvoriti ovaj grad”. I otvorili smo investicije, i sada imamo objekt Agrama koji se radi i koji košta oko 40 miliona KM, imamo kompaniju Čavkić koja radi dva objekta, zatim Ilmu koja gradi objekt. Znači, samo na Trgu imamo investicije u vrijednosti 50 miliona KM. Moramo spomenuti i Bingo koji je investirao 25 miliona KM, pa FIS koji je uložio 15 miliona KM, otvoren je i centar Čavkunović Trade u koji je investirano oko četiri miliona KM, sagrađen je objekt Neli vrijednosti četiri miliona KM, firma ENT comerc kupila je poslovni prostor u boračkoj zgradi vrijednosti oko milion KM, a otvorena je i benzinska pumpa Čavkunović BP u Kamenici. Ne zaboravimo Mljekaru Meggle koja investira, gradi i dobit ćemo nove investicije, nova radna mjesta i novih 11 miliona KM. Grad Bihać je donio odluku da omogućimo investitorima da ulažu u ovaj grad. Iz svih tih prodaja zemljišta i renti i svega što ide uz to, grad Bihać je oprihodovao oko 13 miliona KM. Da nije bilo takve investicijske politike, danas ne bismo imali sve ovo što sam nabrojao. Donijeli smo i jednu mjeru gdje sufinanciramo kupnju državnog zemljišta za preko 30 proi-zvodnih radnika 90 posto, 20 radnika sa 60 posto, 10 proizvodnih radnika sa 30 posto. Na taj način želimo stimulirati ljude koji žele graditi proizvodne pogone, a hoće da od nas kupe zemlju, kao primjerice u poslovnoj zoni Kamenica. Imamo potencijalne investitore za kupnju državnog zemljišta i mi ćemo sve učiniti da ovaj grad bude otvoren i da omogućimo njegov razvitak. Prije tri godine smo rekli da ćemo grad Bihać otvoriti za investicije, i to smo i uradili. Po statističkim podacima, 2014. godine imali smo u Bihaću oko 10.430 zaposlenih, danas imamo preko 11.000 zaposlenih. Svi ovi projekti donose nova zapošljavanja. Građanima treba pokazati i pozitivnu priču, i trudim se da im to pokažem. Mi danas više nemamo nekadašnjih proizvodnih preduzeća od Šipada do Žitoprerade. Iskreno, volio bih da ih imamo, ali imamo neka nova preduzeća i neke nove pogone. Imamo nova zapošljavanja, a naši planovi su da se širimo, gradimo i da ovom gradu dajemo novu, bolju perspektivu.
Neko bi se pitao šta smo mi to uradili? Pa, mi smo puno ulagali u infrastrukturu, ulagat ćemo i dalje u sve ono što je u funkciji razvoja privrede. U Nacionalnom parku imamo ulaganja, radimo puteve u tom području od Kulen-Vakufa, Martinbroda, Ćukova. U NP sufinanciramo obrte, seoska gazdinstva ljudima koji se bave turizmom, kako bismo ih stimulirali da rade. Bez takvih ulaganja, ne možemo ni očekivati razvitak turizma i to smo prepoznali. Ulažemo u poljoprivredu, sufinanciramo 50 posto poljoprivredne obrte za doprinose, a grad Bihać ima preko 700 obrtnika. To je veliko bogatstvo, takve ljude treba ohrabrivati da rade i mi želimo da i kroz budžet pomažemo takvim ljudima. Budžet ne može pripadati samo onima koji su zaposleni, on mora biti budžet svih građana. Imamo preko 70 stipendista, i o njima vodimo računa. Dakle, naša davanja su široka, nastojimo ne zanemariti niti jednu kategoriju našeg stanovništva i istovremeno voditi računa o tome da što više napora dajemo na novim ulaganjima, novim izgradnjama i onome što će ovaj grad učiniti još boljim. Gradu Bihaću trebaju i veće i bolje investicije koje mi sami ne možemo ostvariti i tu nam treba značajna pomoć države.

KRAJINA: Sudeći po onome što ste do sada u Bihaću uradili, dobronamjerni će priznati da ste najveći dio svojih izbornih obećanja već ispunili. Šta je još ostalo da se uradi?

GALIJAŠEVIĆ: Ima još dosta toga da se uradi. Moram reći, u programu, a najviše tih aktivnosti nosi Fond za izgradnju grada, mi smo sve te programe gotovo sto posto realizirali. Upravo sada, dok mi razgovaramo, realizira se i uređenje Ulice Mirze Delibašića, vrijednost projekta je oko 40.000 KM. Sve što je planirano, u principu, mi smo i realizirali. Što se tiče putne infrastrukture, za ovu godinu imamo planiranih oko tri miliona KM u budžetu. Ono na čemu ćemo se mi bazirati je projekt kanalizacije i prečišćavanja, i tu moramo osigurati zna-čajna sredstva. Ali, definitivno, najviše želimo ulagati u proizvodni sektor. Očekujemo da se u skorijoj budućnosti mnogo toga promijeni. Imamo i namjere i obećanja da će do toga doći, a realizira se i projekat privatnog ulaganja u objekte Polietilenke, gdje firma Agrodar tu treba napraviti hladnjače za otkup svih vrsta voća i povrća. Također, Meggle planira nove investicije, imamo planove realizacije ulaganja u poslovnoj zoni Kamenica. Mi ne možemo biti poduzetnici, ali možemo i trebamo učiniti sve da poduzetnici ovdje dođu i da ulažu u nove kapacitete. Mi želimo i činimo sve da promijenimo “klimu” na bolje. Jer ne možemo biti sretni ako živimo u zemlji gdje je više nezaposlenih nego zaposlenih. Ne možemo biti sretni ako nam svaki dan odlaze sugrađani. Imamo podatke da su u OŠ Harmani II, od 1. septembra do 31. decembra čak 32 učenika napustila školu i s roditeljima otišla u neke druge zemlje. E sad, zaista ćete rijetko naći političara koji je na vlasti, a da o tome priča. Imamo gradova u USK-u gdje se značajno i drastično sma-njuje broj stanovnika, ljudi masovno odlaze. To je pogubna politika. Strateško pita-nje svih politika je kako zadržati ljude na ovim prostorima. Danas u USK-u imamo oko 300.000 ljudi, ali imamo i slučaj u Ljutočkoj dolini, Martinbrodu, Kulen-Vakufu, Orašću, Ćukovima, Klisi da ima upisanih samo 16 učenika u prve razrede. To su stvari od kojih ne treba bježati, ljudi odlaze za boljim životom, ali dok god oni odlaze i iseljavaju se, ne možemo reći, da baš iskreno kažem, da imamo dobru politiku, jer politika kreira jedan ambijent. Ali, ono što je do grada Bihaća i gradonačelnika je da mi sve činimo, a to se vidi, da se ovdje investira, da se radi i da pokušavamo učiniti sve da se ljudi zapošljavaju. Bihać ima sreću da smo administrativni centar USK i da su sve te institucije smještene ovdje. Naravno, tu jeste velika šansa za zapošljavanje, ali nije dobro “njegovati” klimu da je najbolje zapošljavanje ono u državnim institucijama. To nije dobro. Mora se ulagati u privatni sektor, jer privatni sektor ovu zemlju može izvući iz krize.

KRAJINA: Posljednja događanja na političkoj sceni USK-a malo su kome ovdje išla na ruku. Šta o tome možete reći?

GALIJAŠEVIĆ: Odgovorit ću vam sa aspekta gradonačelnika, ali i čovjeka koji je iz reda SDA. Očekivao sam više od ove nove politike od 2014. godine, neovisno od toga kakvo je stanje zate-čeno. Uradio sam sve kao čovjek i političar da se u gradu Bihaću pobijedi 2014. godine i sve ono što se radilo tokom ovih godina, nije se radilo radi izbornih godina i izbornog vremena. Isto sam radio kada sam došao 2012. godine, pa i sve do 2015. godine. Možda će se najmanje raditi baš ove godine kada su izbori, ali mentalni sklop politike je takav da se bageri vide 2016. godine, a ja smatram da ozbiljna politika mora raditi kontinuirano. Svaki dan se mora raditi i svaki dan morate biti na usluzi građanima. Gotovo da je od izbora prošla godina i pol i to nije malo vremena. Trajalo je za to vrijeme i formiranje Kantonalne vlade, gdje imate jednu većinu sastavljenu od SDA i A-SDA. Mi imamo problem što se SDA u jednom periodu počela baviti sama sa sobom. Imali smo podijeljenost u klubu poslanika SDA i za posljedicu imate da je predsjednik KO SDA Sead Kadić dao ostavku. On je čovjek koji je nakon apsolutne vladavine SDP-a od oko osam do deset godina doveo SDA do pobjede. Znači, sa svojim angažmanom, članstvom, došli smo i do svoga gradona-čelnika. Sa politikom koju je on vodio, dobili smo deset poslanika u Kantonalnoj skupštini i nakon dugo godina tu smo imali poslanike iz svih gradova USK-a. I kada je to na neki način trebao biti vjetar u leđa i predsjedniku i KO SDA, mi dolazimo do podjela unutar Kluba i naravno da ta politička situacija nije bila stabilna i dovela je do ovoga što sam rekao, da predsjednik podnosi ostavku.

Ako gledate sa aspekta grada Bihaća, posebno oko ovih poslanika koji su kao zabrinuti da će Bihać dobiti nešto iz budžeta Vlade USK-a, grad Bihać nije dobio ništa, osim onoga što ga sljeduje u zakonskoj raspodjeli, dio sredstava iz vodnih i ekoloških naknada, itd. Dobili smo 300.000 KM, što još nije potpuno realizirano, za završetak boračke zgrade koja se gradi od 2009. godine. I ta velika zabrinutost političara i nekih poslanika hoće li se pomoći lokalnoj zajednici? Ako budžeti služe samo za financiranje plaća, paušala poslanika, onda je pitanje i kada će nestati sredstava i za isplatu plaća i paušala budžetskim korisnicima i poslanicima. U nekadašnje vrijeme, kada je Šemsudin Dedić bio premijer USK-a, grad Bihać je za četiri godine sa nivoa kantonalne vlasti imao investicija oko sedam miliona KM. Ne treba niko biti zabrinut hoće li neko pomoći Bihaću ili Cazinu jer Vlada i Skupština trebaju investirati direktno u projekte. Kroz tu podijeljenost, zapravo politikanstvo, imamo problem da 20 godina nemamo ozbiljnijih investicija sa nivoa F BiH. Ti političari misle da su veliki i uglavnom se bave sami sobom. Mi imamo jednu anomaliju, mi za neke ljude kažemo da su to najbolji političari u zadnjih dvadeset godina, a mi po svemu najzadnji kanton. To je vrlo interesantno i, u najmanju ruku, vrlo čudno. Zamislite, kažete da je neko najbolji, a mi ne napredujemo, građani iseljavaju, gradovi pusti ostaju. I tu dolazimo do toga da umjesto predsjednika KO SDA nagradite za ono što je uradio i za pobjedu u gradu Bihaću, njega se dovodi u situaciju da daje ostavku. I umjesto da se bavimo projektima i investicijama, mi se bavimo unutarstranačkim podjelama, odnosno kadroviranjima. Pa pogledajte samo ove zadnje odluke na Skupštini USK-a, da li da jednoj, najmnogobrojnijoj, općini damo garanciju za projekt od oko 15 miliona KM, da riješi pitanje kanalizacije? To je gotovo jedina općina u F BiH koja ima povećanje nataliteta, općina koja ima 70.000 ljudi i koja traži da joj se da garancija da krene u veoma značajan projekt. I mi tu kažemo ne, tobože da ne bi oštetili kanton. Kad uzmete budžet od oko 200 miliona maraka, dva posto su četiri do pet miliona KM. Ako je problem za takvo nešto dati garanciju, pa šta bi tek bilo da kanton ili ti političari trebaju donijeti odluku da se u potpunosti financira jedna takva investicija? Ja nikada to ne bih gledao sa aspketa grada Bihaća pa kazao: eto, zato što se ne radi o Bihaću, ne treba dati ni Cazinu. Treba postojati velika širina, i istina, ne mogu se pohvaliti da je neko nas posebno podržavao, mi smo imali sličnu situaciju, ali s pravom svi trebamo tražuiti bolje pozicioniranje unutar Vlade, i USK-a, ali i unutar Vlade F BiH. I da budem baš konkretan na vaše pitanje, ja kao gradonačelnik i član SDA nisam bio do sada baš zadovoljan političkom situacijom, mislim da to nije politika nego obično politika-nstvo i uglavnom se rje-šavaju neka kadrovska pitanja koja nikako ili slabo utječu na živote građana. Hoću da vjerujem da će ova promjena na čelu KO SDA, uvesti nekakvog reda i da se učini sve da se stabilizira koalicija sa A-SDA, moramo uvaža-vati naše partnere i moramo uvažavati činjenicu da je A-SDA osnovana 2008. godine i da je napravila odličan rezultat. Mi moramo uvesti i SBB u partnerstvo, napraviti stabilnu vlast i krenuti dalje. Oni što se unutar SDA bave spletkama i igricama, lažima, podvalama, odvlače nam energiju. Tu energiju koju crpimo na takve stvari, trebamo usmjeriti na to da se nešto unutar kantona i grada Bihaća bolje dešava. Ne može me niko uvjeriti da je moguće da smo najzadnji kanton na nivou F BiH, a da neki za sebe tvrde da su najbolji političari.

KRAJINA: Već se zna da ste ponovno kandidat SDA za gradonačelnika Bihaća na narednim izborima. Prije toga politička konkurencija je sve pokušala da Vas i stranku kojoj pripadate spriječe u toj namjeri. Bilo je kojekakvih krivičnih prijava i tužilačkih akcija. Kako to komentirate?

GALIJAŠEVIĆ: Nije to samo politička konkurencija iz drugih stranaka. Ima tu i podmetanja iz SDA. OO SDA Bihać je jedna od najbolje organiziranih stranačkih ogranaka u BiH. Imamo Aso-cijaciju žena koja je i najbolja na nivou države, pa Asocija-ciju mladih koja je također zapažena. Takva jedna organizacija sa Seadom Kadićem na čelu je napravila izvrstan rezultat. Mi nikada nismo analizirali da je SDA 2012. godine na lokalnim izborima dobila uvjerljivu pobjedu, da je njen kandidat, a ime mu je Emdžad Galijašević, dobio 15.000 glasova. I naravno iz te pozicije i te pobjede u gradu Bihaću se crpi politi-čka moć, unutar SDA i, naravno, politička moć u odno-su na konkurente. Nekada-šnja OO do 2004. godine kada su izgubljeni izbori ovdje u Bihaću, moram reći i da je u vrijeme kada smo imali načelnika, on se birao u OV, ta je većina za jednog vijećnika uspjela izabrati Adnana Alijagića. Dakle, ogromna je pobjeda OO SDA Bihać bila kada je Emdžad Galijašević ostvario ono što je ostvario. Naravno, nekima to kasnije nije odgovaralo i ljudi moraju znati da ljudi koji su pozicionirani da političku moć crpe iz OO SDA. Dok SDA nije pobijedila u gradu Bihaću, oni su bili marginalni u svim strukturama, u KO i dalje. Kada se desila ova uvjerljiva pobjeda, ojačala je i OO SDA Bihać i to mnogima ne odgovara. Pa i ova posljednja kriza koja se dešava u KO SDA u principu je pritisak na OO SDA Bihać. Jer, imate ljudi unutar SDA koji bi bili sretni da SDA izgubi u Bihaću. Bili bi sretniji jer bi oni crpili svoju političku moć. Imate takvih umova kojima je bitno da oni u svom džematu vladaju i da se iz toga u Sarajevu predstavljaju da su oni ti pobjednici, neovisno što te pobjede dobijaju sa tri ili četiri hilajde glasova. Takvi ljudi i takva konkurencija svoju borbu vode krivičnim prijavama. Ja mislim da neki ljudi sjede po cijeli dan, a to su ovi političari koji ništa drugo ne rade, imaju dobre paušale i namišljaju kako da sebe održe u političkom životu, za još neki budući period, a da druge diskreditira. Pa i mene i SDA ili nekoga drugogo. Pa onda podnose anonimne krivične prijave, ali ja se time zaista puno ne bavim. Ne pripadam tom miljeu ljudi. Ja ovaj posao nastojim časno i pošteno obavljati. Na kraju se uvijek pitam zašto prije nije bilo investicija, zašto se to baš sad u ovom mandatnom periodu od tri godine gradi, zašto baš sada ti investitotiri dolaze? Imate ljudi koji to vrlo teško gledaju i podnose, imate ljudi koji bi od ovoga grada željeli napraviti muzej. Imate političara takvih da, ako oni nisu tu, idu logikom “bez mene potop” . Ja sam na to potpuno imun, nisam opterećen nikakvim pozicioniranjem, ali imam podatak za svoje građane, i oni trebaju znati da su u Glavni odbor SDA ušli neki ljudi, a nije ušao gradonačelnik koji je osvojio 15.000 glasova. Ali, i to je politika. Ja nastojim imati podršku građana. Ovaj rezultat ne bi mogao 2012. godine ostvariti bez fantastične infrastrukture, bez članstva ali i bez građana. Tužilaštvo i sud neka rade svoj posao, ali ja u ove tri godine nisma niti jedan aneks ugovora napravio, nisam učestvovao ni u čem zakulisnom. Nekome smeta sve ovo što se gradi, a nije mu smetalo kada se prodavala zemlja, a na njoj nije bilo objekata. Sada, praviti slučaj od Komrada, meni je to neshvatljivo. Sve je to politika, sve je to folklor koji će još više eskalirati pred izbore. Ipak, bit ću jasan, ako građani prepoznaju, a uvjeren sam da hoće ono što sam radio ove tri godine sa SDA i našim partnerima u OV, mi ćemo uvjerljvuo pobijediti, Građani će to prepoznati, uvjeren sam.

KOMENTARI:
Loading...