5.8 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 4 Marta, 2021

Fazlić, Ružnić i Šepić pokazali krajiško jedinstvo i ‘kičmu’

Sinoć je na jednoj gledanoj tv emisiji premijer USK Mustafa Ružnić (ASDA), u podužem intervjuu jako otvoreno i argumentirano govorio o migrantskoj situaciji i krizi državnih institucija koje su zakazale po ovom pitanju.

 

Pomenuo je imenima mnoge bošnjačke političke i vjerske lidere koji su, prema njegovim riječima neodgovorno i nepošteno se odnosili prema Krajini i krajiškom narodu po pitanju podrške u migrantskoj priči.

Iznio je šokantne podatke o načinima upravljanja sredstvima namjenjenim za migrante od strane međunarodnih organizacija, kao i tome da operativna saznanja govore da kamp LIPA, nisu zapalili migranti, nego najvjerovatnije predstavnici međunarodnih organizacija, a da traži od nadležnih da završe istragu i obavijeste javnost o tome.

 

Prije nekoliko dana na drugoj televiziji, jako je emotivno i precizno o greškama i odgovornosti državnih institucija i međunarodnih organizacija govorio predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić.

To je bio jedan u nizu njegovih javnih nastupa u kojima dosljedno iznosi stavove o potrebi ravnomjernog preuzimanja migranata na prostor cijele BiH i traži rasterećenje ovog problema sa naroda Krajine, koji je najveća žrtva nerada i nasnalaženja državnih organa. Još od vremena kad je bio zastupnik u Parlamentu BiH, Šepić je konzistentno govorio i predlagao rješenja, ali nažalost, nije dobio podršku većine i političkih lidera koji upravljaju sa BiH, a koji su i danas najodgovorniji za stanje u kojem se nalazimo. Uprkos tome, ostao je nepokolebljiv i uz narod Krajine i jedini je politički lider stranke sa sjedištem u Sarajevu koji je redovno svojim prisustvom podržao proteste i opravdane zahtjeve naroda i vlasti USK za rješavanjem krize, bilo one u Velikoj Kladuši, na trgu u Bihaću ili pred BIROM gdje je boravio i u novogodišnjoj noći zajedno sa kćerkom.

 

I još jedan krajiški političar, gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić (POMAK) aktivno je i dostojanstveno nastupao, posebno u posljednje vrijeme braneći pravo svojih građana na sigurnost i mir u svome gradu i državi. Posebne je simpatije pobrao kad je, bez razmišljanja odluku Vijeća ministara BiH da se migranti ponovo smjeste u BIRU, donešenu pred samu Novu godinu naveo glupom i rekao da je neće provesti, što je u mnogome utjecalo da isto Vijeće ministara, ali i Predsjedništvo BiH korigiraju i donesu drugačije odluke, te ipak odustanu od ideje da smještaju migrante u BIRU ponovo.

 

Jedinstven i hrabar nastup, ove trojice krajiških političara, sa tri nivoa vlasti- sa lokalnog (Fazlić), kantonalnog (Ružnić) i državnog (Šepić) pokazali su da je moguće izboriti se za pravednu i dostojanstvenu odluku za svoj narod i kraj, bez obzira što su protiv sebe imali i državne ministre i političke i vjerske lidere iz BiH i predstavnike medjunarodnih organizacija i neke jake medije i neke izabrane predstavnike iz Krajine u institucijama FBiH i BiH koji su članovi vladajućih stranaka…

Uz ovaj trojac bio je narod Krajine. A i oni su bili i ostali uz svoj narod i tako su vratili vjeru da političar može biti dostojanstven i imati ‘kičmu’, ma koliko ponekad teško bilo.

Nadamo se da će ovaj primjer pokrenuti i podstaći mnoge druge da se ugledaju na njih i krenemo brže i jače graditi našu Krajinu i cijelu državu Bosnu i Hercegovinu.

 


Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci