Evropske vlade učestvuju u sistemskim, nezakonitim i često nasilnim odbijanjima i protjerivanjima hiljada tražilaca azila iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, objavio je “Amnesty International” u novom izvještaju.

Afganistanci Nemdža i Mustafa te Palestinac Abdulkerim samo su neki od brojnih migranata koje je hrvatska policija uhvatila pri ilegalnom pokušaju prelaska granice, potom ih tukla i nasilno vratila u BiH.

U nasilno djelovanje hrvatske policije uvjerili su se i brojni volonteri koji rade s migrantima i gotovo svakodnevno na njima viđaju modrice, posjekotine pa čak i lomove ekstremiteta. Tragovi nasilja na migrantima vidljivi su i Ljekarima bez granica.

“Amnesty International” je razgovarao s 94 migranata koji se trenutno nalaze u Bihaću i Velikoj Kladuši. Mnogi od njih su kazali da su pretučeni, kako su im dokumenti uništeni, a imovina oduzeta od strane hrvatske policije.

“Amnesty International” od Hrvatske Vlade očekuje da odmah zaustavi nasilje koje se dešava na hrvatskim granicama te sve slučajeve nasilja nad migrantima istraži a počinitelje procesuira.

Loading...