Ova bi odluka mogla uticati i na domaću proizvodnju mlijeka u BiH ukoliko se uvoz mlijeka poveća, a pozicija naših mljekara ne promijeni, i zato je potrebno razumijevanje i hitna akcija vlasti u BiH.

Poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić razgovarao je s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem i direktorom “Meggle” iz Bihaća Kemalom Hrnjićem te inicirao hitnu akciju i djelovanje institucija BiH u zaštiti interesa poljoprivrednih proizvođača i građana BiH.

– Iako je ova odluka u EU uvođena postupno zadnjih godina, sada kada je konačno stupila na snagu potrebno je da sve institucije u BiH hitno i koordinirano rade da pomognu i zaštite bh. proizvođače mlijeka, jer veliki broj građana BiH živi i hrani svoje porodice na ovaj način – rekao je Šepić.

Kako kaže, veća i redovna podrška, podsticaji za proizvodnju i zaštita bh. proizvođača mlijeka najvećim dijelom su na entitetskim ministarstvima, a podizanje standarda i omogućavanje izvoza mlijeka iz BiH u zemlje EU je posao za državna ministarstva i Parlament BiH.

Dodao je da će već na narednoj sjednici biti intenzivirane aktivnosti oko izmjena zakona koji trebaju ovo osigurati i regulirati.

Istakao je da se politika “mora okrenuti ljudima” i rješavati njihove konkretne probleme te da je u razgovoru s odgovornim ljudima vidio spremnost da se ovom pitanju tako priđe i iznađe najbolje rješenje za sve poljoprivredne proizvođače i proizvođače mlijeka iz cijele BiH, saopćeno je iz Političke akademije SDA.

KOMENTARI:
Loading...