7.4 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 25 Februara, 2021

EU donirala zaštitnu opremu Zavodu za javno zdravstvo USK

Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona danas je dostavljeno ukupno 95.385 hirurških maski, FFP2 zaštitnih maski i zaštitnih ogrtača, u okviru podrške Evropske unije institucijama u Bosni i Hercegovini u odgovoru na COVID-19 pandemiju.

Tokom primoporedaje zaštitne opreme Stefano Donati, šef ureda Banja Luka pri Delegaciji EU u BiH je naglasio da Evropska unija od početka pandemije skoro svakodnevno obezbjeđuje neophodnu zaštitnu i medicinsku opremu medicinskim ustanovama širom BiH te dodao da je posljednjih mjeseci medicinskim ustanovama Unsko-sanskog kantona isporučena oprema u vrijednosti većoj od 445.000 eura.

“Ovo je još jedan konkretan primjer podrške Evropske unije građanima Unsko-sanskog kantona. Zaštita zdravlja i sigurnost građana je naš prioritet”, rekao je Donati.

Kako bi se osigurao bezbjedan rad medicinskih, i radnika u hitnim službama, do kraja januara će u okviru podrške Evropske unije biti isporučeno ukupno 1.100.000 hirurških maski, 110.000 N95/FFP2 zaštitnih maski i 50.000 zaštitnih ogrtača institucijama u Banjoj Luci, Bihaću, Brčko Distriktu, Goraždu, Livnu, Mostaru, Orašju, Travniku, Tuzli i Zenici.

Oprema je nabavljena kroz projekat podrške odgovoru na COVID-19 pandemiju koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), za koji je Evropska unija osigurala ukupno sedam miliona eura.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci