Još sam pod utiscima. Kad sam izašao pred ovoliki broj ljudi, koji su zapjevali sa mnom uglas, ostao sam bez daha. Koncert je trajao više od tri sata u užarenoj atmosferi, ističe Begović

Jedan od najpopularnijih pjevača narodne muzike u BiH Enes Begović početkom ove sedmice „spustio je zavjesu“ na ovogodišnju, 21. po redu, manifestaciju “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”. Nastupao je pred 20.000 ljudi, a više o tome, kao i o planovima kazao je u razgovoru za Faktor.

Nezaboravna fešta

– Pjevati pred tolikim brojem ljudi zaista je bila čast. Taj nastup ostavio je veliki utisak na mene. To je nešto što bi svako poželio u svojoj karijeri. Krajišnici zaista vole sve što je bosanskohercegovačko, pa mi nije bilo teško ostvariti kontakt sa njima i napraviti nezaboravnu feštu. Bilo je iznad svih očekivanja! Svi su potvrdili da je ta noć bila jedna od najboljih ikad u tom gradu. Moram priznati da sam još pod utiscima. Kad sam izašao pred ovoliki broj ljudi, koji su od početka pjevali sa mnom uglas, ostao sam bez daha – kazao nam je Begović

Dodao je kako je koncert trajao više od tri sata, te da je atmosfera bila užarena sve vrijeme.

– Nakon silnih emocija i njihove ljubavi iskazane prema meni, odnosno moje prema njima, nisam uopće osjećao umor. Gostoprimstvo Krajišnika je poznato u cijeloj BiH, ali i šire. Moram iskoristiti priliku i zahvaliti načelniku općine Aganu Buniću i njegovim ljudima na izuzetnoj organizaciji ovog spektakla – potcrtao je, dodavši pritom da je u ovom gradu prvi put pjevao 1996. godine, odmah poslije rata. Kako kaže, Halid Bešlić i on prvi su zapjevali u slobodarskom Bužimu. Ističe kako je tada sve bilo srušeno, te da je evidentan napredak.

Uvertira za spektakl

Koncert je otvoren pjesmom „Zelena rijeka“, što nosi i određenu simboliku, a tome je prethodio jedan performans. Begović je izašao sam na binu, šalio se i razgovarao sa publikom. To je ostavilo poseban utisak na Bužimljane. Počeo je pjevati bez orkestra, a publika mu je dala veliku podršku.

– Putujući prema Bužimu, prolazili smo pored prelijepe Une, bisera Evrope. Odlučio sam da upravo pjesma „Zelena rijeka“, koja je i posvećena toj rijeci, bude uvertira za trosatni spektakl. Nastalo je oduševljenje publike, koje je još više poraslo uz pjesmu „Bosanac“. Mislim da je taj govorni performans ostavio dobar dojam na publiku – istakao je.

Valja kazati da Begović priprema novi CD sevdalinki. Otkrio nam je da su pripreme u toku i da radi na realizaciji ovog albuma, ali da ga možemo očekivati tek naredne godine. Za sljedeću godinu, također, najavljuje i veliki solistički koncert u Sarajevu.

KOMENTARI:
Loading...