Sud BiH osudio je Emina Hodžića na godinu zatvora jer se 2013. godine na području Sirije i Iraka borio na strani ISIL-a.

Presuda je izrečena nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo sporazum o priznanju krivice koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH prošlog mjeseca, prenosi Birn.

Kaznu do godinu zatvora moguće je zamijeniti novčanom, odnosno 100 KM za dan u zatvoru.

Pomoć ISIL-u

Hodžić je u pritvoru proveo oko tri mjeseca, a Sudsko vijeće produžilo mu je mjeru zabrane putovanja dok ne odsluži ostatak kazne.

On je prethodno zamolio da se zabrana ukine kako bi mogao odlaziti u Srbiju kod supruge, sa kojom očekuje dijete, a koja je protjerana iz BiH uz zabranu ulaska u zemlju narednih pet godina jer je odlučeno da predstavlja prijetnju po državu.

Kao olakšavajuće okolnosti, Sudsko vijeće je navelo Hodžićevu ličnost, njegovu životnu dob, jer će u oktobru ove godine napuniti 24 godine, kao i činjenicu da ranije nije osuđivan.

Sudsko vijeće je odlučilo da će Hodžić platiti i troškove postupka, a iznos će biti određen naknadno.

Prema presudi, Hodžić je u martu 2013. godine sa sarajevskog aerodroma otputovao za Istanbul, a zatim u Siriju, iz koje se vratio nakon tri mjeseca.

Hodžić je izdvojen iz postupka protiv Enesa Mešića, Jasmina Jašarevića, Mirze Kapića, Salke Imamovića, Adema Karamuje, Fikreta Hadžića, Ibrahima Delića, Samira Hadžalića i Fatiha Hasanovića.

Oni su, prema navodima iz optužnice, u drugoj polovini 2013. i 2014. godine napustili BiH i priključili se terorističkoj organizaciji ISIL pružajući pomoć i boreći se.

Nedugo nakon Hodžića, sporazum o priznanju krivnje sklopio je i Hasanović, nakon čega je izdvojen iz postupka u odnosu na ostalih osam optuženih. On trenutno čeka da Sudsko vijeće razmotri sporazum kojim mu je predložena godina zatvora.

Ostale presude

Dosadašnje presude su se odnosile na organizaciju i pokušaj odlaska, te javno podsticanje za priključenje terorističkim organizacijama u Siriji.

U oktobru prošle godine, Nevad Hušidić i Merim Keserović proglašeni su krivima za pokušaj odlaska na ratište u Siriju i osuđeni su na po godinu zatvora.

Huseinu Erdiću su izrečene tri i po godine zatvora jer je organizovao odlazak Hušdića i Keserovića, koje su službenici Sipe u februaru 2015. godine uhapsili na sarajevskom aerodromu, sa kojeg je trebalo da otputuju za Istanbul, a zatim ući u Siriju.

Prema presudi, Midhat Trako je, u dogovoru sa Erdićem, dao Hušidiću i Keseroviću oko hiljadu maraka za kupovinu avionskih karata, zbog čega je osuđen na godinu i po zatvora.

Bilal Bosnić osuđen je na sedam godina zatvora zbog javnog podsticanja članova selefijske zajednice da se priključe terorističkim organizacijama u Siriji.

Kao vjerski autoritet u selefijskoj zajednici, Bosnić je, navodi se u presudi, držao govore koji su objavljeni na društvenoj mreži za razmjenu videosadržaja Youtube što je za posljedicu imalo odlazak većeg broja ljudi u Siriju.

Najmanje šestorica su poginula, saopštilo je Sudsko vijeće Suda BiH tokom izricanja presude.

Osim Hodžićeve, ni jedna presuda nije pravosnažna.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje i Safetu Brkiću za borbu na strani ISIL-a u jedinici Mudžahiri Ensarij.

U međuvremenu je podignuta optužnica protiv Mirela Karajića, koji se tereti da se borio u Siriji u jedinici Devla Islamija u sklopu ISIL-a, te Senada Koštića za pokušaj pridruživanja ISIL-u jer je početkom godine uhapšen u Turskoj.

KOMENTARI:
Loading...