Povodom 27. godišnjice formiranja Odreda za specijalna dejstva 5. korpusa Armije RBiH, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je danas bivše pripadnike jedne od najelitnijih jedinica “Sile nebeske”. O značaju i ulozi Odreda u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga govorio je komandant ove jedinice Senad Šarganović, kazavši da su pripadnici Odreda već u aprilu 1992. godine pokazali spremnost i obučenost u izvođenju odbrambenih akcija.

-Ovo je još jedna godišnjica kada se mi prisjećamo naših operacija i naše borbe u vrijeme kada je bivša JNA sa 13 kasarni i aerodromom Željava još bila prisutna u našem gradu i prijetila našem narodu. Mi smo pokazali i tad da se ne bojimo i da ćemo braniti našu državu. Imao sam čast da sam bio na čelu jedinice koja je okupila izuzetno hrabre borce – kazao je komandant Šarganović.

-Meni je i danas bila čast ugostiti hrabre borce koji su na početku rata dali, zajedno sa drugim jedinicama, nemjerljiv doprinos u odbrani Bihaća i okruga. Ova jedinica zaslužuje posebnu pažnju svih nas preživjelih jer zbog njihove borbe i borbe svih koji danas imamo slobodu i državu Bosnu i Hercegovinu – naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Odred za specijalna dejstva formiran je 7. aprila 1992. godine, a rasformiran 15. marta 1994.godine. Kroz Odred je prošlo više od 1.000 boraca, od kojih je 46 dalo živote za državu BiH, njih 130 je lakše ili teže ranjeno, dok se dva borca vode kao nestali.

Poslije prijema položeno je cvijeće i odana počast poginulim pripadnicima Odreda na mezarju Humci i katoličkom groblju Žegar, saopćio je Grad Bihać.

KOMENTARI:
Loading...