Uz dodjelu nagrada najistaknutijim članovima i prigodan kulturno-zabavni program, u hotelu Sedra održani su danas 18. susreti dobrovoljnih darivalaca krvi i volontera Crvenog križa Unsko-sanskog kantona (USK). Susrete su podržale sve lokalne zajednice, a pokrovitelj je bilo Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Vlade USK.

Svaki od 200 prisutnih na današnjoj svečanosti darivao je krv najmanje 50 puta, što znači da su osigurali više od dvije hiljade litara krvi. Kantonalno resorno ministarstvo svake godine izdvaja određena sredstva za njihovo druženje.

Od federalnih vlasti Ministartsvo i kantonalni Crveni križ će tražiti da se kod registracije vozila, zakonski reguliše izdvajanje dvije KM za aktivnosti dobrovoljnih darivalaca krvi.

„Ovo su ljudi koji se prvi javljaju u svim nevoljama i elementarnim nepogodama te se i  Grad Bihać prema njima ponaša s posebnim poštovanjem“, rekao je savjetnik gradonačelnika Bihaća, Smail Toromanović.

Više podrške ovim ljudima itekako je potrebno, ako se zna da o njima često ovisi nečiji život. U Crvenom križu USK-a  tvrde da se više pažnje mora posvetiti i mobilizaciji novih članova, jer je već sad prisutan nedostatak zaliha krvi, posebno A negativne.

KOMENTARI:
Loading...