U Tajvanu, u gradu Teipei, je proteklih dana održan “Invention show & Technomarkt 2015”. Na ovom prestižnom međunarodnom sajmu inovacija, zlatnu medalju u oblasti veterine osvojio je Bišćanin Almir Karabegović, vlasnik veterinarske stanice na Kamenici.

Almir Karabegović, doktor veterine iz Bihaća, pune tri godine radio je na usavršavanju unikatnog patenta spirale za ženke pasa, čija je funkcija sprečavanje razmnožavanja. Dogspiral je naprava koju su razvili Tilen Klevišar i Almir Karabegović.

Izum Dogspiral je razvijen 2014-te godine s ciljem da se ponudi manje invazivna metoda kontracepcije pasa u odnosu na sterilizaciju. Još jedna prednost spirale za pse je da se može umetnuti i ekstrahirati u bilo koje vrijeme, bez anestezije i operacije. Endokrini sustav ostaje netaknut, a pas je u stanju imati normalan društveni i seksualni život. IUD može ostati u maternici do deset godina.

– Na ideju sam došao potaknut negativnim rezultatima operativnih zahvata obavljanih s ciljem sterilizacije, koji su imali slabe efekte, a neki su završavali i uginućem ženki. Nakon tri godine, u kooperaciji s još nekoliko poslovnih partnera iz Evrope, zajednički smo proizveli spiralu koja je postala veoma tražena u Austriji, Njemačkoj i Holandiji, a postoji veliki interes i kod nas – priča Karabegović i dodaje kako je već dobio narudžbu za 7.000 komada za jednu veterinarsku ustanovu iz Austrije.

Nakon što je usavršio svoj patent, Karabegović je bezuspješno obilazio domaće urede i tražio način kako ga zaštititi i registrirati firmu. Njegovom strpljenu došao je kraj pa je nekoliko kilometra preko graničnog prijelaza Izačić, u prvoj općini u susjednoj Hrvatskoj, u Ličkom Petrovom Selu, registrirao firmu i počeo s proizvodnjom ovog veoma traženog izuma.

– Znanje, rad i volja donose uspjeh koji, nažalost, nije bio prepoznat na domaćem tlu. Upravo ovakva nebriga tjera mlade da napuste BiH, a oni koji žele ostati i raditi u svojoj zemlji prinuđeni su svoje znanje unovčiti preko zemalja Evropske unije – kaže Karabegović.

KOMENTARI:
Loading...