Kulturno umjetničko društvo “Stijena” iz cazinske MZ Stijena učestvovalo je na 11. Međunaronom festivalu folklora “Veligdenski sredbi” koji je održan u mjestu Oraovici -opština Radoviš u Republici Makedoniji.

Na festivalu je nastupilo 30 folklornih grupa iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Kud “Stijena” iz BiH.

Festival je bio takmičarskog karaktera, a organizator je dodijelio pet nagrada, i to tri nagrade za najbolje folklorne grupe i pojedinačne nagrade za najboljeg muškog i ženskog igrača -izvođača.

Ovo je bilo drugo učešće KUD -a “Stijena” na ovom festivalu, na kojem je ponovo ostvario zapažene rezultate, te ušao u uži izbor za nagradu.

Članica KUD -a “Stijena” Selvedina Sivić proglašena je najboljim ženskim izvođačem, za što je dobila priznanje “Zlatna plaketa”. U muškoj konkurenciji ta nagrada je otišla jednom učesniku iz Crne Gore.

KUD “Stijena” se u takmičarskom dijelu programa predstavio koreografijom “Bosanska zavrzlama”, koja je pobrala brojne simpatije. Zbog nedostatka muških igrača, uz članice KUD -a “Stijena” u koregrafiji su igrali i članovi KUD -a “Đerđef” iz Cazina.

Ovo je pokazatelj dobre saradnje između dva pomenuta KUD -a, ali i činjenice, da ljubitelji folklora imaju isti cilj, a to je što bolje i kvalitetnije predstavljanje naše kulture i tradicije, pogotovo na međunarodnim manifestacijama. U revijalnom dijelu programa, KUD “Stijena” se predstavio sa još dvije koreografije.

Zabavni dio manifestacije protekao je u veseloj i opuštenoj atmosferi, u kojoj su sklopljena nova prijateljstva i uspostavljene veze u cilju dalje saradnje u području kulture.f

KOMENTARI:
Loading...