Prije više od godinu dana, tačnije početkom 2016. godine u fokusu javnosti su bila dešavanja u oblasti farmacije u Unsko-sanskom kantonu, odnosno malverzacije zelenim receptima kojima je po svemu sudeći nanesena ogromna šteta po budžet USK, ali i stanovnike USK koji su ostali uskraćeni na zelene recepte.

Pošto je nanesena šteta budžetu, rukovodstvo ZZO je suspendiralo četiri doktora, te obavijestilo javnost da je izvještaj dostavilo tužilaštvu USK na daljnje postupanje.

Od tada do danas javnost nije upoznata sa bilo kakvim korakom u ovom slučaju, dok uporedo s tim imamo priliku za vidjeti kako jedna od suspendiranih doktorica u Velikoj Kladuši, koja je ujedno i vijećnica u Općinskom vijeću Velika Kladuša, biva „nagrađena“ imenovanjem za predsjednicu Upravnog odbora Doma zdravlja Velika Klauduša, te sada pored direktnog utjecaja na Gradsku apoteku Velika Kladuša kroz Općinsko vijeće Velika Kladuša dotična neprikosnoveno vlada Domom zdravlja Velika Kladuša,a kako i na koji način građani Velike Kladuše već imaju priliku da vide.

Od direktora ZZO USK tražimo očitovanje kroz odgovor na slijedećih par pitanja:

  • U kojoj fazi je slučaj sa zelenim receptima od početka godine?
  • U kojem statusu su danas tada suspendirani doktori i da li i dalje mogu izdavati zelene recepte?
  • Da li je Tužilaštvo USK u cijelosti upoznato sa slučajem sa zelenim receptima i radnjama suspendiranih doktora?

Od ministra zdravstva u Vladi USK tražimo odgovor na pitanje zbog čega po drugi put za predsjednicu upravnog odbora Doma zdravlja Velika Kladuša imenuje osobu koja se direktno dovodi u vezu sa manipulacijom sa zelenim receptima i farmaceutskim lobijem, te osobom koja protiv sebe ima nekoliko prijava od pacijenata i od radnih kolega o neprofesionalnom, ali i nezakonitom djelovanju za vrijeme radnog vremena?

Odgovore na ova pitanja ćemo tražiti preko kluba poslanika SDP-a u Skupštini USK.

( VKportal.Ba)

KOMENTARI:
Loading...