Demokratska fronta USK održala je u četvrtak 23. aprila konferenciju za medije, na kojoj su oštro osudili način rada kako izvršne tako i zakonodavne kantonalne vlasti. Na prvom mjestu i najozbiljnije, upozorili su na štetnost dugoročnog zaduženja USK, na način kako je to planirano uraditi.

– U principu nismo protiv zaduživanja, ali ne na način kako to planira uraditi Vlada USK-a Kredit u visini od 16,5 miliona KM koji se planira podići kod komercijalne banke, a koji neće biti popraćen niti kakvim planom, niti kapitalnim projektom, ovaj će kanton kao i sve njegove građane, odvesti u još veću dubiozu i probleme, kazao je Sanel Hasić, ispred DF USK. Obrazloženo je to nizom činjenica, za koje u ovoj stranci smatraju da su dovoljan razlog da se prema institucijama Federacije BiH pokrene proces koji će odbiti dati suglasnost USK za podizanje ovog kredita.

– Podizati kredit samo za isplate plaća, je financijska glupost. Pokušali smo kao korektna i konkretna opozicija ukazati na to, međutim, niti jedna naša sugestija nije prihvaćena. Od tih 16,5 miliona KM, kanton će na kraju vraćati 23 miliona. Zamislite da se sve to planira uraditi, a da ne postoji nikakav plan kako taj novac zapravo zaraditi. Vlada još nije izišla sa konkretnim mjerama izlaska iz krize. Ono što su na početku uradili, svodi se na neke kozmetičke poteze, počev od ukidanja nekoliko telefona pa dalje. Još uvijek u Skupštini USK nemamo ništa što bi upućivalo da ovaj saziv vlasti planira uraditi, a da je dio njihovih obećanja, između ostalog je rekao Farko Hodžić, predsjednik DF USK i zastupnik u kantonalnoj skupštini ispred ove stranke. Dodao je da će preko svojih zastupnika u političkim tijelima F BiH ova stranka inicirati odbijanje davanja suglasnosti za ovo zaduženje.

Skupštini kao i Vladi USK iz ove stranke zamjeraju i na kršenju Poslovnika Skupštine, prema kojem kako je rečeno, očito niko ne radi. Hodžić je kazao da je jedan od dokaza tome u sazivanju vanrednih zasjedanja kojih je do sada bilo čak pet i samo tri redovne sjednice Skupštine. Na ovaj se način, smatra Hodžić, žele «preko koljena» lomiti stvari koje ne idu u prilog ni ovoj regiji, niti građanima. Na kraju, DF USK zamjera i sazivu izvršne, ali i zakonodavne vlasti na tome što do sada nisu javnosti predočili dugoročni plan izlaska iz krize, kojeg bi pratili razvojni projekti, bez kojih niti jedna regija, pa ni ova, ne može očekivati prosperitet.

– Bojimo se, da ako se ovako nastavi, sve nas čeka veoma teško vrijeme, kazao je Ekrem Prošić ispred ove stranke. On je napomenuo i da je postalo očito da sadašnji saziv vlasti radi također po principu prijašnjih, na način da potencira podobnost svojih kadrova, a ne sposobnost.

KOMENTARI:
Loading...