Godišnjica pogibije visoke državne delegacije 1995. godine u Slunju, koju je predvodio dr. Irfan Ljubijankić, tadašnji ministar vanjskih poslova BiH, obilježava se i ove godine.

Tim povodom,   spomen obilježje  kod Slunja u R.Hrvatskoj, posjetili su predstavnici zakonodavne i izvrše vlasti Unsko-sanskog kantona, boračkih udruženja i članovi porodica nastradalih.  Čelni ljudi zakonodavne i izvršne vlasti USK Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštine USK i  Izudin Saračević, premijer USK, kazali su kako su na ovom mjestu život dali heroji, za ideje države  Bosne i Hercegovine.

A žrtve  noći  27. na 28. maj bili su  dr. Irfan Ljubijankić, tadašnji ministar vanjskih poslova BiH, Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde BiH,  Mensur  Šabulić, tadašnji savjetnik u veleposlanstvu BiH u Zagrebu  i Fadil Pekić , lični pratilac ministra Ljubijankića. Helikopter  s kojim su letjeli  pogođen je sa okupiranog područja R.Hrvatske. Za pogibiju državne delegacije niko još  nije odgovarao, na šta je podsjetila i supruga dr. Irfana Ljubijankića,Minka Ljubijankić.

Delegacijama iz Unsko-sanskog kantona pridružio se i Jure Katić, gradonačelnik Slunja  koji je govorio o razmjerima zločina srpskih agresora na okupiranim područjima R. Hrvatske.

Po povratku u Unsko-sanski kanton delegacije  su  posjetile  gradsko mezarje Humci, potom  katoličko groblje  Žegar, te mezar dr. Irfana Ljubijankića gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim članovima državne delegacije kao i svim poginulim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Danas za 16 sati zakazana je i svečana akademija Skupštine USK, a u povodu Dana Kantona.

KOMENTARI:
Loading...