Proteklih dana u prostorijama Gradske galerije Bihać, ali i u prostorijama nekadašnjeg privrednog giganta Kombiteks, održao se dvodnevni simpozij “Industrijsko nasljeđe na prostoru Bihaća između relanosti i vizije”. Na samom simpoziju prisustovali su mnogi poznati panelisti, učešće su uzeli i mnogobrojni građani, a kroz interaktivni javni diskurs o industrijskom nasljeđu na prostoru Bihaća bogato iskustvo zabilježili su i studenti Odsjeka za Tekstil pri Univerzitetu u Bihaću.

U okviru serije javnih tribina koje su otvorene u okviru simpozija, jedan od govornika bio je poznati BiH umjetnik Damir Nikšić koji se sam po sebi odlično uklopio kao treći gost “KORZA” emisije koja se realizira u produkciji Udruženja ABC.

Damir Nikšić bosanskohercegovački je umjetnik i aktivista, Tokom 2011. godine izvršio je okupaciju Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine u trajanju od 83 dana kao vid reakcije na njeno zatvaranje za javnost, ali to je samo dio njegovog umjetničko-aktivističkog opusa. Autor je i kratkih video uradaka iz serijala pod naslovom ‘Niđe na svijetu’, u kojima prikazuje scene iz svakodnevnice dok šeta gradom, bilo Sarajevom ili nekim drugim, primjećujući baš ono što svi vidimo i o čemu razmišljamo.

Kao angažirani umjetnik Damir Nikšić nije ostao po strani ni tokom demonstracija u Sarajevu. Mnogo toga bismo mogli napisati o Damiru, ali mnogo toga će Vam i on kazati u trećem izdanju Korza.

U nastavku pogledajte Damirovu šetnju bihaćkim Korzom:

ABC KORZO je emisija polusatnog formata kroz koju će “prošetati” interesantni Bišćani, kao i namjerni i slučajni putnici koji se posjete grad Bihać. Udruženje ABC će u svakoj emisiji birati kako goste, tako i osobe koje će voditi razgovore sa njima, što će sigurno doprinijeti dinamičnosti same emisije.

 

Abc.ba

KOMENTARI:
Loading...